Учението в авиобаза "Враждебна" отработи сценарий на самолетна катастрофа

Военномедицинският отряд за бързо реагиране към ВМА проведе обучение в района на авиобаза "Враждебна". Медицинските екипи отработиха сценарий на самолетна катастрофа с много жертви на земята. Учението на отряда е трето поред за тази година, а такива не са правени от 2009 г. Какво е времето за реакция на медиците в критична ситуация вижте в репортажа на Тихомир Игнатов и оператора Георги Воденичаров.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:33, 29.11.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Военнотранспортен самолет, превозващ войскови контингент, се разбива по време на приземяване. Медицинската служба на летището не може да се справи със ситуацията заради големия брой ранени и загинали. На мястото е изпратен военномедицинският отряд за бързо реагиране на ВМА. Медиците стабилизират оцелелите на място в специално изграден хирургичен и реанимационен модул.

Полк. доц. Александър Парашкевов, началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране: Това са специалисти с различни специалности. Активирането на отряда става при специални случаи. Когато се очаква да има много жертви и доста продължително време да се работи на терен.

След като бъдат стабилизирани пациентите, се транспортират към специална палатка, която разполага с 20 легла. Следва евакуация по въздух със самолет "Спартан". На борда също е разположена медицинска техника.

Подполковник д-р Диана Станева: Апаратурата е основно за проследяване на витални функции. Разполагаме с дефибрилатор. Разполагаме с монитор, който може да проследява сърдечната дейност.

В работно време екипите могат да тръгнат до 15-тата минута след подаване на сигнал, а в неработен ден до 1 час.

БНТ: Кои са най-важните качества при една такава рискува ситуация?
Полк. проф. д-р Любомир Алексиев, заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване: Първо самообладание, а след това професионализъм. В една такава критична ситуация организацията е най-важна.

Военните медици имат богат опит и солидна подготовка зад гърба си. Повечето са участвали в различни рискови мисии в Афганистан, Ирак и Мали.

Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, началник на ВМА: Все по-малко са военните кадри вече. Повечето от тях са бивши военни. Те имат своя рефлекс и отговорност. Ще бъде самозадоволство ако кажем, че всичко е наред. Ние се стремим да намерим това, което не е наред и да го решим. Купуваме неща за дооборудване.

От ВМА се надяват модернизацията на техниката скоро да продължи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Паметник на загиналите полицейски служители в изпълнение на служебния си дълг
Паметник на загиналите полицейски служители в изпълнение на служебния си дълг
Обилни снеговалежи в Северозападна България
Обилни снеговалежи в Северозападна България