НОВИНИ

Учението в авиобаза "Враждебна" отработи сценарий на самолетна катастрофа

Военномедицинският отряд за бързо реагиране към ВМА проведе обучение в района на авиобаза "Враждебна". Медицинските екипи отработиха сценарий на самолетна катастрофа с много жертви на земята. Учението на отряда е трето поред за тази година, а такива не са правени от 2009 г. Какво е времето за реакция на медиците в критична ситуация вижте в репортажа на Тихомир Игнатов и оператора Георги Воденичаров.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:33, 29.11.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Военнотранспортен самолет, превозващ войскови контингент, се разбива по време на приземяване. Медицинската служба на летището не може да се справи със ситуацията заради големия брой ранени и загинали. На мястото е изпратен военномедицинският отряд за бързо реагиране на ВМА. Медиците стабилизират оцелелите на място в специално изграден хирургичен и реанимационен модул.

Полк. доц. Александър Парашкевов, началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране: Това са специалисти с различни специалности. Активирането на отряда става при специални случаи. Когато се очаква да има много жертви и доста продължително време да се работи на терен.

След като бъдат стабилизирани пациентите, се транспортират към специална палатка, която разполага с 20 легла. Следва евакуация по въздух със самолет "Спартан". На борда също е разположена медицинска техника.

Подполковник д-р Диана Станева: Апаратурата е основно за проследяване на витални функции. Разполагаме с дефибрилатор. Разполагаме с монитор, който може да проследява сърдечната дейност.

В работно време екипите могат да тръгнат до 15-тата минута след подаване на сигнал, а в неработен ден до 1 час.

БНТ: Кои са най-важните качества при една такава рискува ситуация?
Полк. проф. д-р Любомир Алексиев, заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване: Първо самообладание, а след това професионализъм. В една такава критична ситуация организацията е най-важна.

Военните медици имат богат опит и солидна подготовка зад гърба си. Повечето са участвали в различни рискови мисии в Афганистан, Ирак и Мали.

Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, началник на ВМА: Все по-малко са военните кадри вече. Повечето от тях са бивши военни. Те имат своя рефлекс и отговорност. Ще бъде самозадоволство ако кажем, че всичко е наред. Ние се стремим да намерим това, което не е наред и да го решим. Купуваме неща за дооборудване.

От ВМА се надяват модернизацията на техниката скоро да продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметник на загиналите полицейски служители в изпълнение на служебния си дълг
Паметник на загиналите полицейски служители в изпълнение на служебния си дълг
Обилни снеговалежи в Северозападна България
Обилни снеговалежи в Северозападна България