НОВИНИ

Банкери се оплакват, че няма подготвени кадри

Банковият сектор изпитва остър дефицит от подготвени кадри, стана ясно по време на форум, организиран от Асоциация "Банка на годината". От бранша се оплакаха, че трудно намират IT специалисти и финансисти за сметка на нискоквалифицирани икономисти, с които е пренаситен трудовия пазар.

Николай Минков
от Николай Минков
20:13, 29.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Дефицитът на кадри във финансовия сектор се дължи на разрастването на банковите услуги през последните 2-3 години, предизвикани от ръста в икономиката и по-голямата покупателна способност на хората, обясниха от Асоциацията на банките. Според бранша висшето образование остава длъжник на бизнеса.

Петър Андронов - председател на асоциацията на банките в България: Намираме по-ниско квалифицирани кадри с образование, което не е най-подходящо за нас. Разковничето е в една по-висока адаптивност на образователната система, в по-тесен контакт с бизнеса, по-бърза реактивност на нуждите на бизнеса, защото образованието в момента произвежда кадри за преди 7-8 години.

Висшите училища предлагат на банките, вместо да се оплакват от просветната система да се включват в съвместни образователни инициативи.

Доц. д-р Григорий Вазов - ректор на ВУЗФ: Не съм съгласен с тази постановка, че висшето образование е длъжник на банковата система. С една от водещите големи български банки ние направихме следното. Вместо да се оплакваме един от друг се събрахме и направихме съвместна магистратура. Това означава, като пример само, от последните 10 завършващи дисциплини, 5 се преподават от директори на дирекции в съответната банка. И те си подготвят точно хората, те финансират тяхната подготовка.

Ректорите поискаха да отпадне държавната поръчка, която не позволява на университетите да разкриват нови специалности, ориентирани към реалните нужди на бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери от Банско и Разлог търсят 600 работници за новия зимен сезон
Хотелиери от Банско и Разлог търсят 600 работници за новия зимен сезон
Уникални авторски бижута представя Съюзът на българските художници
Уникални авторски бижута представя Съюзът на българските художници