НОВИНИ

Обвиниха бездомник в умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив

Прокуратурата задържа и привлече като обвиняем за палежите на тютюневите складове в Пловдив 44-годишен мъж. Акцията е реализирана, след като гражданин е предоставил на разследващите подробен запис на първите минути от пожара. Задържаният ще бъде обвинен за умишлен палеж. Мъжът е без постоянен адрес. В момента продължават разпити на свидетели. Още информация вижте в прякото включване на Николай Райшинов.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:03, 22.08.2016 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Клошар е основният задържан за опустошителния палеж, изпепелил сърцето на тютюневия град в Пловдив. 44-годишният Любомир Данчев още от 1979 година живее под "открито небе", тъй като е бездомен. Спи, там където намери, 35 години. Той няма постоянен адрес. Едно от последните му обиталища е тютюневият склад. Живял е на 4-ия етаж. По думите му, на по-долните етажи имало и други клошари.

Според източници на "По света и у нас" мъжът е заявил пред разследващите, че е запалил цигара, изпуснал я и така е тръгнал огънят. прокуратурата обаче проверява дали някой не му е поръчал това "изпускане на цигара".

Мъжът има зад гърба си други два палежа - един апартамент и още едно необитаемо помещение, в което той се е подслонил.

Интернет изданието "Trafficnews.bg" ни предостави видеозапис с Любомир Данчев.

"Те са ги запазили умишлено само за да ми направят мръсно на мене, защото аз не ги познавам. Мисля, че пожарът е умишлен. Направиха ми мръсно на мене, за да мога аз да не съм там", споделя Любомир Данчев.


;

През почивните дни пожарникарите по-смело предполагаха, че може да се говори за умишлен палеж. Едни бяха усетили миризма на нафта и бяха видели синкави пламъци. Други, обаче, казаха, че нищо такова не са усетили и видели. Така или иначе разследването върви бавно тепърва започва, както съобщиха и от Прокуратурата. Разпитват се свидетели, живеещи на близо, продължава да се проверява и последната секунда видеоматериал, дори от най-отдалечената камера в района.

Днес проверка направи и министърът на културата Вежди Рашидов. Той дойде, за да огледа останките от Тютюневия град. Закани се, че ако бъде доказана безстопанственост на тези помещения, собствениците ще бъдат наказани с максимално предвидената в закона санкция от 30 хиляди лева. Глоба, която Вежди Рашидов определи като твърде скромно.


;

Tри дни продължи издирването на собствениците и прехвърлянето от институция на институция. Медиите успяха да ги открият. Собствениците и на четирите сгради са категорични, че те са спазвали и най-малкото указание за тяхното поддържане и използване. В нарочно писмо до БНТ от Галакси Инвестмънт груп заявяват, че техният имот не е паметник на културата. Въпреки това, приемат за своя кауза запазването на автентичния вид на тютюневия град в Пловдив.

От италианската компания, която притежава останалите три склада, заявиха, че след инцидента те търпят загуби за 5 млн. евро, защото собствеността им не е застрахована. Още през 2010 година те са внесли проекта за използване на собствеността им, но Министерството на културата не е одобрило това.

Пиетро Луиджи Гиа - управител на Р.И.П.А. ООД: Сградата ни не е застрахована. След инцидента търпим загуба за 5 млн. евро. Проект за нейното ползване внесохме в Министерството на културата още през 2010 година, но той беше отхвърлен. Нямаме готовност да предоставим нов проект. Когато сградите продължително време не се използват по предназначение, резултатът е такъв, стават и такива работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившата треньорка на Демирева: Ще чакаме златен медал в Токио
Бившата треньорка на Демирева: Ще чакаме златен медал в Токио
Благоевград сред градовете с най-скъпи хранителни продукти
Благоевград сред градовете с най-скъпи хранителни продукти