НОВИНИ

Употребата на наркотици сред учениците

Проблемът с наркотиците, който често фокусира общественото внимание, става все по-сериозен. Въпреки специализираните полицейски операции, които се провеждат и опитите за превенция сред учениците от страна на контролните органи, интересът към наркотичните вещества нараства. Децата започват с марихуана и тютюн заради достъпната сума, но често стигат до амфетамини и мета-амфетамини.

Цанка Николова
от Цанка Николова Веселин Григоров
08:24, 05.11.2016
Чете се за: 01:54 мин.
Още
Лилия Балева, директор на Национална гимназия по приложни изкуства, София: Това е една тема, която така ми е много болна и малко смятам, че се говори в обществото за това.
Иван Марков, психолог: Мисля, че трябва да познаваме децата.

Разпространението на дрогата вече няма нищо общо с практиките преди 20 години. Разговорите и кодовите думички за това също.

Петьо Петков, Криминална полиция, СДВР: Това беше белег на 90-те години. Както обувките за т.нар. места, които точно на този адрес или диагонално или въобще маркировката с обувките това беше маркирането на 90-те години. Във века на комуникациите нямаме нужда от това нещо.

На пръв поглед скрита престъпност, а всеки ден се сблъскваме с нея. Намирането на дрога се оказва толкова лесно, колкото и да си купиш хляб от магазина.

Петьо Петков, Криминална полиция, СДВР: Едно дете, почнало да употребява наркотични вещества има определени неща, които занемарява и това е първо училището, понижаване на успеха, когато е в училището. Начинът на живот, късните часове на прибиране и личната хигиена.
Лилия Балева, директор на Национална гимназия по приложни изкуства, София: Смятам, че сериозно се употребяват наркотици сред учениците и то последните може би 10-15 години ми се струва. Разбира се, употребяват се много повече леки наркотици, ако така може да се нарече - марихуана главно. Така си мисля, така чувам, така научавам.
Петьо Петков: Ние като институция, психолози, родители да подадем ръка на това дете, да го извадим от този път, по който е тръгнало, а не да го оставим, той си губи и своята среда, своите съученици, отива на улицата. Какво ще стане с това дете, никой не може да каже.

В последните години за съжаление се оказва, че наркодилърите са именно вътре в училищата. Те имат пряк достъп до дрогата и дилъри не са им нужни. Директори на елитни училища в столицата обаче не говорят за употребата на наркотици на територията на училището. Най-вероятно - за да не "пострада" рейтингът на учебното заведение.

Лилия Балева, директор на Национална гимназия по приложни изкуства, София: Никога не съм разбирала криенето на проблемите, защото те не изчезват като ги криеш за съжаление, ами стават още по-големи след това. Затова когато има някакъв проблем веднага трябва да се решава. Ние веднага звъним на родители, даже понякога родителите се сърдят като ги безпокоим.

Защо обаче децата прибягват до наркотиците?

Иван Марков, психолог: Най-добре е да потърсим един гимназист. Ако говорите с него, може да чуете много интересни неща. И все полезни и все хубави. Как му помага за тест, например, как да не се притеснявам, избистря ми паметта, концентрира ме, все хубави неща. Ще кажат хората: Абе, как са ги забранили тия хубави неща така точно на нас? Ако питаме един гимназист влиянието е много добро и положително.

Истината е, че децата не осъзнават опасностите от употребата на дрога.

Калоян Калоянов, ОД на МВР-Бургас: Активно работи дирекцията по този проблем, както казах не само по установяване на такива лица, а и по превенция сред подрастващите. В общи линии считам, че това е ангажимент не само на полицията, това е ангажимент на цялото общество.

Докато в обществото обаче проблемът продължава да е на заден план и да режем клоните вместо да изкореняваме - едно дете намира бързо бягство от проблемите си - търси спринцовката или цигарата с марихуана. Дрогата изтрива една по една неговите мечти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен ден на мъжа и превенция срещу рака на простатата
Световен ден на мъжа и превенция срещу рака на простатата
​Днес е Архангелова задушница
​Днес е Архангелова задушница