НОВИНИ

Увеличиха местата в приюта за бездомни в Пловдив заради студа

Миналата нощ в двата общински кризисни центъра за настаняване на бездомни хора в София са приети 159 души. Те могат да останат там и през деня докато температурите са толкова ниски, а капацитетът на центровете позволява приемането на още хора. В Пловдив заради студа Центърът за временно настаняване за бездомни хора се изпълни до краен предел и се наложи от общината да увеличат капацитета му.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
20:21, 07.01.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

В същото време обаче десетки бездомници категорично отказват да бъдат настанявани в приюта по време на студа. В момента са настанени вече 10 души, един, от които е потърсил подслон тази нощ. Човекът се обърнал към социалните служители, защото е останал без дом. Той е известен на пловдивчани като коминочистача и често може бъде забелязан по Главната улица на града.

Божана Иванова и синът ѝ са без дом вече 17 години. Идват в приюта всяка зима, за да може да преживяват на топло в студените дни.

Божана Иванова: Всяка зима до пролетта. През пролетта пак навънка. Предпочитам тук, отколкото навън.

Освен Божана, в приюта през зимните месеци живеят още 9 души. В момента обаче той е запълнен с жители на "Столипиново", на които през лятото им бяха бутнати къщите. Заради студените дни се наложи общинските къщи да бъдат пригодени за приютяване на още хора без дом.

Надя Танева - директор Дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив: Ще бъдат събрани повече хора в една стая. Имат и друго помещение, което могат да пригодят с матраци, с подвижни легла, така че да 8 човека, както казах могат да бъдат настанени.

Премръзнали хора ще бъдат настанявани и в Дома за стари хора на „Коматевско шосе" и в двете сгради на общинската болница в града. През последните дни социални служители са посетили 30 бездомници в Пловдив, но те са отказали да бъдат настанени на топло.

Надя Танева - директор Дирекция „Социално подпомагане"-Пловдив: Подписаха декларации, че не желаят да бъдат настанявани, не желаят нашата подкрепа. Консултирали сме ги за ниските температури, за възможностите, които им се предлагат за настанявани, но на този етап те не осъзнават, че времето може да застуди доста рязко. 04.26

Бездомните хора могат да бъдат приютени и без лична карта. Освен подслон, те получават и топла храна. Времето, в което могат да останат тук, е до шест месеца.

Приютът все още не е запълнен и има още свободни места. Както чухте в репортажа, бездомни хора могат да бъдат настанени и в Старческия дом в града. Там през изминалата нощ помощ са потърсили подслон двама души. Социалните служители съветват всеки, който е останал без дом и се скита по улиците, да се обърне към тях, защото през следващите дни студът ще стане все по-осезаем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят за Бургас през Петолъчката е отворен
Пътят за Бургас през "Петолъчката" е отворен
АПИ: Ограничено е движението в областите Силистра, Разград, Добрич и Шумен
АПИ: Ограничено е движението в областите Силистра, Разград, Добрич и Шумен