НОВИНИ

Увеличват данък "Сгради" в Благоевград

Общинските съветници в Благоевград решиха да увеличат местните данъци. Промилите за данък недживими имоти ще се увеличат от 1,2 на 1,5. Освен това 100% скача данъкът за автомобилите с най-ниска кубатура, с 20% за колите среден клас и без промяна за най-мощните автомобили. От общинската администрация казаха, че размерът на данък сгради не е променян от 2009 година, а увеличените приходи ще бъдат инвестирани в подобряването на градската среда.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:05, 23.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

С 23 лева повече ще плащат жителите на Благоевград, които имат апартаменти около 100 квадрата в идеален център. За същото жилище в широк център повишението на данъка ще е 17 лв. В кварталите „Струмско“, „Еленово“ и „Ален мак” данък недвижим имот ще е по-висок със 7 лева, а в селата с по-малко от 1 лв. Част от общинските съветници се обявиха против увеличението на данъците.

Давид Сукалински, общински съветник
„Считам, че подобно увеличение със сигурност няма да се отрази добре и на събираемостта и на бюджетите на всяко едно семейство в Благоевград."
"Има хора, които няма да бъдат затруднени, но има хора с много малки доходи, които ще бъдат затруднени."

Промяна ще има и в данъците за моторни превозни средства, като за най-старите автомобили ще заплаща 100% по-висок налог.

Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград
„22 хиляди автомобила има в Благоевград, които плащат среден данък около 11-12 лева годишен. Ние предлагаме тези коли да плащат 24 лева годишен.”

Общинските съветници решиха още да се запазят непроменени промилите на такса битови отпадъци за физически лица в община Благоевград и да се намалят с 0,5 промила тези за юридически лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивен е трафикът преди празниците
Интензивен е трафикът преди празниците
ЕК преведе допълнително над 42 млн. евро в борбата с бежанската криза
ЕК преведе допълнително над 42 млн. евро в борбата с бежанската криза