НОВИНИ

Икони, рисувани с брашно, представят млади зографи от Кюстендил

Изложба от икони, рисувани с брашно, представят възпитаниците на учителя по рисуване Евгени Серафимов от Кюстендил. До тази нетрадиционната техника той стига случайно това лято. Започва да експериментира заедно с участниците в арт ателието „Духовни пътеки за млади зографи” и в резултат създават около 50 икони на различни светци.

bnt avatar logo
от Атанас Пиронев
18:05, 23.12.2016
Чете се за: 00:34 мин.

Рисуването с брашно се оказва интересна графична техника. По нея се увличат всички участници в ателието на младия зограф.

Ния Петрова
“Никога не съм рисувала икони. Беше ми интересно, като г-н Серафимов ни покани в школата и ни показа точно как да рисуваме икони.”
Евгени Серафимов
“За тази техника, както и за християнското изкуство най-важно е да вярваш, да си в Християнството.”

Новата техника на иконопис позволява свобода на действието, но изисква пълна концентрация на мисълта.

Евгени Серафимов
“Най-лесното в техниката е това, че тя не е толкова обстоятелствена и децата са много свободни да импровизират и да могат много пъти да грешат. Да събираме брашното и пак да го поставяме.”
Ния Петрова
"Според мен най-лесни са орнаментите. Лесни са и са ефектни, докато най-трудното е лицето, като при всичко и там най-много можеш да сгрешиш.”

Изложбата в Килийното училище ще бъде експонирана до края на Рождественските празници. След закриването и една от иконите “Богородица с Младенеца” ще отпътува за Светия синод. Ще бъде специален подарък от младите кюстендилски зографи за българския патриарх Неофит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи кризата с отвлечения либийски самолет
Приключи кризата с отвлечения либийски самолет
Хасковският съд остави в ареста 33-годишна холандска гражданка
Хасковският съд остави в ареста 33-годишна холандска гражданка