НОВИНИ

„Академик“ ще изпълни научната си програма за 2017-а година

В началото на седмицата в Института по океанология във Варна получиха парите за научноизследователския си кораб. „Академик“ трябва да премине планов ремонт, за да получи сертификат и да може да плава през следващите пет години. Липсата на средства за това постави под въпрос участието на българските морски учени в няколко проекта – вече започнати и планирани за 2017-а година. След отпускането на необходимата сума „Академик“ ще бъде готов за началото на плавателния сезон през следващата година.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
16:40, 23.12.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Средствата са 1,1 милиона лева, колкото струват всички дейности по предварителни разчети.

Проф. Веселин Пейчев, директор на Институт по океанология – Варна
"Трябва на док да се проверят всички системи и механизми на кораба. Това означава, че той се разглобява - двигателя, всички останали средства, спасителни средства, всичко се проверява, всички функции, и това ще продължи 30-40 дни, самият ремонт на кораба."

Няколко са кораборемонтните заводи, които могат да извършат плановия ремонт, очакванията са до края на седмицата те да подадат оферти за ремонта на кораба „Академик“, така че през пролетта той е да е готов за работа.

Проф. Веселин Пейчев, директор на Институт по океанология – Варна
"Някъде около средата на март очакваме той да има експлоатационна годност и документи за нов петгодишен период."

Ремонтът на „Академик“ спасява научната дейност на Института по океанология. Сред планираните дейности за следващата година са наблюдение на промените в състава на водите в Черно море, съвместни плавания с италиански и други чужди специалисти като научната програма за 2017 е почти запълнена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителят на Булмаркет награди служители, участвали в операцията в Хитрино
Управителят на "Булмаркет" награди служители, участвали в операцията в Хитрино
Елха от отпадъци грейна в НДК
Елха от отпадъци грейна в НДК