НОВИНИ

В Астана започнаха мирните преговори за Сирия

Мирни преговори за Сирия - за първи път в столицата на Казахстан, Астана, а не както до сега в Женева. Освен мястото на разговорите, нови са и посредниците. Споразумение за примирие в Сирия беше постигнато между Русия, Иран и Турция, които стоят на противоположни позиции в конфликта. В преговорите, които продължават и утре, участват и Съединените щати.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:34, 23.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Очаквано сирийската правителствена делегация и представителите на опозицията показаха своята неприязън помежду си още при заемането на местата си в залата, където се състоя срещата. Двете групи седнаха в двата противоположни края на масата на преговори като този акт само подсказваше какво ще се случи през деня. Ръководителят на сирийската правителствена делегация на мирните преговори в Астана Башар Джафари определи като "провокативна" и "нахална" речта на лидера на опозицията, Мухамед Алюш.

Башар Джафари, посланик на Сирия в ООН: "Трябва да действаме според споразумението, което приехме преди месец. Все пак то е рамката, по която работим тук в Астана. Някои от участниците, които говорят от името на терористични въоръжени групировки, имат своя гледна точка за това споразумение и рамката, в която работим. Това създава проблем за всички делегации на срещата, защото представителите на терористичните групировки не уважават решенията, които взехме преди да дойдем в Астана."

От своя страна представителят на опозицията, заяви че опозицията е "готова да отиде до края на света", за да се спрат кръвопролитията в Сирия. Той каза пред журналисти след един час непреки разговори с представители на правителството, че бунтовниците са "мъже на мира и в същото време рицари на войната".

Срещата в казахстанската столица Астана включва 7 делегации, като освен правителствените сили и опозицията на масата за преговори са още представители на Русия, Иран, Съединените щати, Турция и ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи среднозимното преброяване на водолюбивите птици
Приключи среднозимното преброяване на водолюбивите птици
Болница ,,Света Анна има нов Център за лечение на мозъчно-съдови заболявания
Болница ,,Света Анна" има нов Център за лечение на мозъчно-съдови заболявания