НОВИНИ

Художникът Васил Тенев съчетава фигури и абстракции

Живопис, съчетана с фотография и с реални обекти от всекидневието – такива произведения събира художникът Васил Тенев в изложбата си „Силуети“. Авторът гостува в пловдивската галерия „Резонанс“.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
18:45, 23.01.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Типичните за Васил Тенев колажни съчетания играят с измеренията на няколко нива. Абстрактната му живопис залага на обема в светлосенките, а разположени на няколко равнини, картините предизвикват различни усещания при смяна на гледната точка.

Васил Тенев, художник
"Особено, където има и пластики, които са колажирани върху живописта и отдалече много не изглежда, че стоят като пластика, но човек, като се приближи, вижда, че има няколко слоя, от които е изградена формата."

Авторски актови фотографии са вградени в някои от платната, които съюзяват живописта на формата с живописта на усещанията. Авторът продължава играта и в подобни на инсталации творби, в които реални натюрморти стават част от играта на цветове и форми в платнатата.

Васил Тенев
"Така че да има едно общо звучене, така че да не се късат тези предмети от цялата композиция."

Постигането на тази цялост е въпрос на както на техническо овладяване, така и на интуитивния стремеж на артиста да търси посланията на естетиката, споделя Васил Тенев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главчев: Чухме какво ни казаха българите на президентските избори и референдума
Главчев: Чухме какво ни казаха българите на президентските избори и референдума
Експерти препоръчаха комбинирана форма на обучение за ученика от СУ Елин Пелин
Експерти препоръчаха комбинирана форма на обучение за ученика от СУ "Елин Пелин"