НОВИНИ

В НДК заседават председателите на парламентарните комисии по европейски въпроси

Достъпът до централната сграда на НДК е ограничен заради събитие на високо ниво от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Затворени за посетителите до 15.00 ч. ще бъдат Литературният клуб "Перото" и Билетният център. Днес в София се провежда неформално заседание на председатели на парламентарните комисии по европейски въпроси.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
12:02, 22.01.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Срещата откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева:

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Изразител на фундаменталните ценности на ЕС, равенство и свобода, КОСАК е и своебразен гарант за участието на гражданите на съюза в демократичния контрол върху европейските институции по отношение на принципите за субсидиарност и пропорционалност.

Първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс смята, че ЕС трябва да отговори на световните предизвикателства и да реши проблема с неизпълненото обещание за сближаване.

Франс Тимерманс - първи зам.-председател на Европейската комисия: Миграцията - това е един от най-сериозните проблеми, с които ще трябва да се справим. Не съм съгласен с твърденията, че механизмът за презаселване се провали. В Италия и Гърция все още се намират най-малко 3000 души, които предстои да бъдат преместени другаде. Много страни-членки поеха своята част от тежестта на мигрантската криза, затова не е коректно да говорим за провал. Пагубно е да се преструваме, че презаселването е най-важното, което трябва да направим по отношение на миграцията. Това е един малък елемент от една много по-голяма стратегия. Но ключов в случай на криза. Не бих искал да се стигне дотам, че страните членки в случай на нова мигрантска вълна няма да могат да разчитат на солидарността на останалите в съюза.

По време на срещата в НДК председателят на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин изтъкна пред делегатите на Председателския КОСАК ролята на парламентарното измерение в ротационното председателство:

Кристиан Вигенин: Съзнаваме отговорността и значимостта на парламентарното измерение на Българското председателство, когато във времена на застъпващи се кризи и предизвикателства, националните парламенти и техните представители, като пряко избрани от европейските граждани, имат своята ключова роля за гарантиране на повече отчетност и легитимност в действията на Съюза. Нашите съвместни усилия и резултати ще бъдат доказателство пред гражданите на ЕС, че ЕС е адаптивен, уверен и отговорен. В този дух бе изработен и приносът на българския парламент към програмата на Българското председателство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че българското председателство е в края на един много важен мандат на евроинституциите и от неговия успех ще зависи успехът на всички държави-членки като цяло. А критерият е завръщането на Европа като лидер на международната сцена, успешният край на Брекзит.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Трябва да сме наясно, че българското председателство е в края на един много важен мандат на европейските институции. Още повече, от успеха на българското председателство ще зависи успехът и на всички държави членки на ЕС като цяло.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В област Добрич ще бъдат открити нови социални центрове
В област Добрич ще бъдат открити нови социални центрове
Премиерът Борисов се срещна с чешкия си колега Андрей Бабиш
Премиерът Борисов се срещна с чешкия си колега Андрей Бабиш