НОВИНИ

Петър Москов: Закриване на болнични легла няма да има

Проектът за Здравна карта обсъждат в Пловдив здравният министър Петър Москов и представители на общински, държавни и частни болници. В дискусията участват и представители на регионалната здравна инспекция и здравната каса.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
12:11, 15.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Болниците ще бъдат задължени да сключват договор със Здравната каса на базата на леглата, които са били заети през последната година, увери здравният министър Петър Москов в Пловдив, където обсъди проекта за Национална здравна карта с представители на общински, държавни и частни болници.

В цифри това означава, че ако например хирургичното отделение на една от частните болници в Пловдив има разкрити 57 легла, но трайно заети през миналата година са били 37, то лечебното заведение със сигурност ще сключи договор със Здравната каса за тези 37 легла, информира кореспондентът ни от Пловдив Николай Райшинов.

Какво ще се случи с останалите 20 легла, д-р Москов уточни, че това е въпрос на договаряне, което ще се случи по новата методика на Здравната карта.

Новата здравна карта е в резултат на обстойни анализи и изследвания за реалните нужди на легла в болниците и лечебните заведения, включително здравни, общински и частни, каза още здравният министър.

От анализите на неговия екип е станало ясно още, че броят на онкологичните легла в Пловдив, реално е бил два пъти над броя на реалните нужди.

Здравният министър увери още, че общински здравни заведения няма да бъдат закривани.

Закриване на легла също няма да има. Това разясни в пряко включване пред кореспондента ни д-р Георги Кръстев, председател на Районната лекарска колегия към Лекарския съюз в Пловдив.

"Самата Здравна карта в своята същност не закрива легла, на срещата бяха представени анализите. Сега стана ясна използваемостта за цялата година, която до сега не я знаехме. Закриване на легла няма, но е ограничен броят на леглата, с които лечебните заведения ще сключват договор с касата на базата на анализи от миналата година", каза д-р Кръстев.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват коритата на реките
Проверяват коритата на реките
Два автобуса в Пловдив се блъснаха
Два автобуса в Пловдив се блъснаха