НОВИНИ

В следващите две седмици времето остава на зимна вълна

Синоптиците предвиждат сериозно усложняване на метеорологичната обстановка в цялата страна. От Планинската спасителна служба предупреждават за сериозна опасност от лавини. Температурите ще продължат да се понижават и през следващите дни. Оранжев код за снеговалежи и вятър днес беше обявен в девет области, а утре в оранжево и жълто е цялата страна.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:10, 16.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В Деня на снега зимата се завърна. Снеговалежите тази вечер ще обхванат цялата страна, казват синоптиците.

Оранжев код за опасно време за тази нощ и утре е обявен в 16 области. В първите дни на новата седмица температурите рязко ще се понижат, като минималните ще достигнат до минус 15 - минус 20 градуса.

БНТ: Такива големи температурни амплитуди за толкова кратко време нормално явление ли са?
Красимир Стоев - дежурен синоптик към НИМХ-БАН: За януари това е нормално. В историята на метеорологичните наблюдения са се случвали такива аномалии. Температури от 20-25 градуса до минус 25.

Утре ще бъде ветровито, особено в Източна България и по крайбрежието. В четвъртък и петък температурите временно ще се повишат, ще има валежи от сняг, но вече доста по-слаби.

Красимир Стоев - дежурен синоптик към НИМХ-БАН: И пак петък вечерта, събота следващата седмица предстои ново застудяване.

Резките температурни амплитуди са особено опасни за хронично болните и хората със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. В такива дни има повишен риск от инсулти и инфаркти. Заради ниските температури ще има поледици и е препоръчително възрастните хора да избягват разходките навън. В следващите две седмици времето ще си остане зимно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите срещу цените на винетките не спират
Протестите срещу цените на винетките не спират
Детска зима съживи Бъндеришката поляна
Детска зима съживи Бъндеришката поляна