НОВИНИ

Валери Жаблянов и Тома Биков за нуждата от промени в здравеопазването

Трябва да се мисли за цялостна реформа на здравеопазването, смятам, че това е общо заключение, независимо от партийните предпочитания. Това заяви Валери Жаблянов от БСП в студиото на "Денят започва". Гост по темата "здравеопазване" беше и Тома Биков от ГЕРБ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 21.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според Биков мораториумът за финансирането на иновативни лекарства е трябвало да бъде в сила за по-малко от година, за да бъдат ограничени течове в тази част на здравната система.

По наша вина не успяхме да обясним добре това, което искахме да направим. Появиха се неоснователни страхове, затова направихме и крачка назад, каза Биков.

По думите му няма сериозен скок на качеството, тъй като продължават да изтичат средства от системата.

Валери Жаблянов, БСП: Министерството на здравеопазването е ограничено да действа в системата на здравеопазването, има група от непримирими хоризонтални интереси, една част от обектите са транснационални, например производителите на лекарства. Държавната политика трябва да бъде преформулирана, защото се появиха мощни фактори. Трябва да се съсредоточим върху публичните разходи за здравето на българите, тук балансът е нарушен. Частният сектор расте безконтролно, много ясно, че ще се стигне до конфликт.

Биков също изрази консенсус за промени, но не за нова система, на основата на съборена стара. Нашата система има и своите плюсове, каза депутатът от ГЕРБ. Той каза още, че реформа няма да бъде ефективна, ако няма широко политическо съгласие.

Тома Биков, ГЕРБ: Трябва да се гарантира приемственост, лесно се разпалват страхове у хората, а когато има обществен отпор, тези реформи не се случват.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор влетя с колата си върху пешеходци в Мелбърн
Шофьор влетя с колата си върху пешеходци в Мелбърн
На 22 декември ограничават движението за тежкотоварни автомобили
На 22 декември ограничават движението за тежкотоварни автомобили