НОВИНИ

Великобритания ще експулсира 23-ма руски дипломати

Великобритания ще експулсира 23-ма руски дипломати, обяви британският премиер Тереза Мей, след като заключи, че Русия е отговорна за опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това е само една от мерките, обявени от Мей в отговор на отказа на Москва да изпълни ултиматума на Лондон и да обясни как произведено в Русия нервно-паралитично вещество е използвано на британска територия. Мярката срещу Русия е най-сериозната от страна на кралството през последните 30 години.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:49, 14.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

23-мата руски дипломати, които Тереза Мей определи като необявени разузнавателни агенти, ще имат само една седмица да напуснат страната. Общо 58 руски дипломати са базирани във Великобритания.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Посланието ми към тези, които искат да ни навредят, е просто. Не сте добре дошли тук.

В реч пред долната камара на британския парламент Тереза Мей обяви и другите мерки срещу Русия - Великобритания ще засили усилията за наблюдение на всички, които пътуват през нейна територия, замразяват се руски активи, за които е доказано, че се използват за заплаха срещу живота или собствеността на британски граждани, министрите и кралското семейство ще бойкотират Световното първенство по футбол в Русия тази година, замразяват се и всякакви срещи на двустранно ниво, отменено е посещение на външния министър Сергей Лавров в Лондон.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Те не ни дадоха достоверно обяснение, което да предполага, че са изгубили контрол върху нервно-паралитичното вещество. Няма обяснение как то е било използвано в Обединеното кралство, няма обяснение защо Русия притежава недекларирана програма за химически оръжия в нарушение на международното право. Вместо това се отнесоха към употребата на смъртоносно вещество в Европа със сарказъм, презрение и оскверняване.

Лондон е потърсил и подкрепата на своите съюзници. Проведени са разговори с Меркел, Макрон и Тръмп, брифирани са и партньорите от НАТО, а за тази вечер е свикано и заседание на Съвета за сигурност на ООН. И въпреки тежките преговори по Брекзит, ЕС изрази пълна солидарност с Лондон.

Доналд Туск - председател на Съвета на ЕС: Готов съм да включа случая "Скрипал" в дневния ред на срещата на върха през март, първо защото трябва да покажем недвусмислена солидарност с Лондон. Второ, трябва да споделяме с лидерите последната информация за всяка форма на хибридна война срещу Евросъюза.

В хода на разследването на опита за убийство на Скрипал и дъщеря му полиция и армия отцепиха днес района на Гилингъм, на около 30 километра от Солсбъри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненските улици са силно запрашени
Варненските улици са силно запрашени
Километрични задръствания заради мащабни инфраструктурни проекти във Варна
Километрични задръствания заради мащабни инфраструктурни проекти във Варна