НОВИНИ

Весела Чернева: Този преврат е акция, готвена от известно време

Директорът на Европейски съвет за външна политика Весела Чернева заяви, че качеството на демокрация страда от известно време в Турция. Според нея от известно време има фактори, които дестабилизират турската държава. За случващото се в Турция и какво предстои, вижте коментарът й във включване по телефона в извънредната емисия "По света и у нас".

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 16.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Никой не може да каже, че е предвидил този преврат. Така че беше изненада. Такива неща се правят в много висока степен на конспирация, за да могат най-вече турските служби да не разберат. Така че очевидно това е била акция, която е била готвена от известно време. Но въпреки това, тя нямаше достатъчен обхват в по-голямата част от територията на Турция, каза Весела Чернева.

В Турция всички предпочитат да видят демократична власт, а не военна власт. В този смисъл бяха всички изказвания през последните часове. Нека все пак да кажем, че качеството на демокрацията страда от известно време в Турция. това, което наричаме мажоритарна демокрация, в Турция беше изнесено в първа крайност. Президентът Ердоган и неговата партия отнеха възможността на всякакви други гласове в турската политика да имат влияние дори и върху важни решения. Това е основното притеснение, каза Чернева и допълни, че отношенията между властта и армията със сигурност ще се променят.


Вижте коментара на директора на Европейски съвет за външна политика Весела Чернева във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опитът за преврат в Турция в снимки
Опитът за преврат в Турция в снимки
Българин в Истанбул: Обстановката започва да се нормализира
Българин в Истанбул: Обстановката започва да се нормализира