НОВИНИ

Болница в Пловдив ще получи високотехнологична апаратура от "Българската Коледа"

Високотехнологична медицинска апаратура ще получи Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив от инициативата „Българската Коледа“. Дарението е предназначено за нуждите на отделенията по неонатология и по гастроентерология в детската клиника в здравното заведение.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
09:18, 05.12.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
Проф. д-р Мая Кръстева, началник на отделението по неонатология на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив: Очакваме да получим два апарата. Единият е за неинвазивна поддръжка на дихателната фукнция на новородените деца - доносени или недоносени. Вторият апарат е за неинвазивно изследване на кръвните газове при новородените деца. Тъй като дихателната патология в тази възраст е много разпространена, изследването на кръвните газове е основен момент, който ни дава информация доколко правилно провеждаме апаратната вентилация или как да постъпим в конкретния случай.

Тази апаратура се използва на 24-часов работен режим и това води до риск бързо да се амортизира. Освен това технологиите остаряват и трябва да се обновяват непрекъснато, припомня проф. Кръстева, която от 8 години е и член на експертния съвет на "Българската Коледа"

Проф. д-р Мая Кръстева: Всичко, което се събира по време на кампанията като дарения благодарение на отзивчивостта на хората, се разпределя изключително точно.

По думите ѝ, методът е щадящ за малките пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС взе решение зa oткривaнe нa кoнcулcтвo нa Кaнaдa у нас
МС взе решение зa oткривaнe нa кoнcулcтвo нa Кaнaдa у нас
Старият конак в Мелник от години тъне в разруха
Старият конак в Мелник от години тъне в разруха