НОВИНИ

Все повече хора с увреждания си намират работа чрез бюрата по труда

През последните 2 години броят им се е увеличил с повече от 50 %. За "По света и у нас" от Агенцията по заетостта съобщиха, че от началото на 2018 г. са наети около 5000 души. Повечето от тях не работят по програми за субсидирана заетост.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:34, 19.08.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Божидара е с детска церебрална парализа. Преди 3 години завършва рекламен дизайн.

Божидара Маринова: Винаги съм мечтала, че ще се реализирам в областта на рекламата и ще бъда полезна на обществото.

В края на 2016 г. Божидара се регистрира в Бюрото по труда. След много неуспешни интервюта през март миналата година успява да сбъдне мечтата си: наета е като рекламен агент по програма за 2 години.

Божидара Маринова: Много съм щастлива и доволна от шанса, който получих.

Божидара е единственият човек с увреждания в екипа. Работодателят ѝ е лекар и познава ежедневието на хората с увреждания.

д-р Желяз Бонев - работодател на Божидара: И знам какво е един човек, нормален, с всякакви човешки потребности да си седи вкъщи по цял ден затворен. Тези хора безспорно имат таланти и дарби.

Затова и след края на програмата догодина доктор Бонев ще предложи на Божидара да остане на работа. В бюрата по труда от началото на годината са регистрирани около 13 000 души с увреждания. Около 5 000 от тях са започнали работа с посредничеството на Агенцията по заетостта.

Мария Петрова - началник на отдел в Агенцията по заетостта: 10% повече лица са се възползвали тази година, а в сравнение с 2016 г. над 50% е тази цифра.

През тази седмица Агенцията по заетостта стартира и 2 нови програми за хора с увреждания. Те ще осигурят обучение и заетост на 200 младежи до 29 години и 800 души над тази възраст. Обучаващите се ще получават стипендии. Работодателите ще могат да наемат хора по програмата за 2 години.

Мария Петрова - началник на отдел в Агенцията по заетостта: Ние възстановяваме разходите на работодателя в съответствие с минималните осигуровки за длъжността.

Работодателите, които оставят на работа човек с увреждане половин година след края на програмата, ще получат бонус от 6 минимални заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновяват крайбрежната алея в Русе
Обновяват крайбрежната алея в Русе
16 сестри от клиника в Аризона са бременни едновременно
16 сестри от клиника в Аризона са бременни едновременно