НОВИНИ

Осем от разрушените къщи в Хитрино вече се строят

Осем от разрушените след влаковата катастрофа в Хитрино къщи вече се строят. До началото на зимата ще бъдат завършени ремонтите на покривите и дограмите на останалите пострадали домове. Изяснена е собствеността на наследствените имоти. Документите за събарянето им, и за изграждането им отново вече са готови.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
18:30, 21.08.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В най-напреднала фаза са къщите на фризьорката Невин Eмин и на двете сестри, които загубиха родителите си при взрива.

Асен Тодоров, ръководител на строителния обект на къщата на Невин Емин: В момента сме на етап трета плоча, ще леем бетона утре, остава покривът. Паралелно с покрива ще започнем да слагаме дограмата. Ще започнем с прокарването на инсталациите - електрическите и водните инсталациите.

До месец-два новите собствениците ще могат да влязат в домовете си. Строителите ще направят всичко, за тях ще остане само да ги обзаведат по свой вкус. Преодолени са бюрократичните проблеми, които възпрепятстваха събарянето на някои от разрушените домове.

Неждет Мурат, община Хитрино: Нормално погледнато строителството тръгна и то върви със сравнително добри темпове в последните седмици. Що се касае за новото строителство, вече се строят 8-9 къщи, част от тях вече готови в грубото строителство. Започва и строителството на тези къщи, които вече имат готова документация.

От развитието на ситуацията е доволен Николай Цачев, защото дълго чаканите строителни ще влязат и в неговия имот.

Николай Цачев: Вече новият дом се очертава виртуално, обаче визуално още го няма, но ще дойде. Смятам, че това нещо ще се изпълни, което го обещаха и до декември месец смятаме да си влезем в къщите.

Къщата на Ердуан Акиф беше със счупени прозорци. Покривът и таваните също бяха разрушени. Съвсем скоро ще бъдат заличени последиците от катастрофата. На къщата му вече ремонтират покрива.

Ердуан Акиф: Мъчат се да правят. Като гледам групите са малко и малко по-бавно става сякаш. Ще се справят, работят хората.

До края на годината трябва да бъдат готови всичките 23 разрушени къщи, както и да приключат частичните ремонти.

Хората обаче са разколебани, защото нов слух обикаля Хитрино и ги тревожи. След края на летния сезон строителите щели да заминат на морето и започнатото няма да може да бъде довършено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшиви договори за пренаемане на земеделска земя в Русенско
Фалшиви договори за пренаемане на земеделска земя в Русенско
Запорираха вземанията на Булмаркет рейл карго заради Хитрино
Запорираха вземанията на "Булмаркет рейл карго" заради Хитрино