НОВИНИ

Йенс Столтенберг: НАТО с повече учения в Черно море

Външните министри на страните от НАТО ще обсъдят тази седмица допълнително повишаване на присъствието на Алианса в Черно море. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в навечерието на министерската среща на 3 и 4 април във Вашингтон. На нея ще бъде отбелязана и 70-годишнината от подписването на Вашингтонския договор, който поставя началото на Пакта. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също ще участва в срещата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:48, 01.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Миналата година Алиансът е увеличил почти два пъти присъствието си в Черно море в сравнение с 2017-та. Столтенберг очаква министрите на външните работи от НАТО да обсъдят допълнителни учения в региона, които обхващат подготовка на военноморските и граничните сили. Грузия и Румъния ще бъдат домакините на следващите учения.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: "НАТО също е разтревожен от агресивно поведение на Русия, включително действия й Украйна и задържането на украински моряци и кораби в Азовско море. НАТО вече засили присъствието си в Черно море. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори в региона".

Столтенберг отново призова Русия да освободи задържаните в Керченския проток украински моряци и техните кораби. Той подчерта, че Русия продължава да нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег. Затова във Вашингтон външните министри ще обсъдят следващите стъпки на НАТО.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: "Очаквам министрите да бъдат много ясни относно необходимостта Русия да се върне в договора. Но в същото време очаквам министрите да бъдат също толкова ясни и по отношение на необходимостта НАТО да се подготви за свят без договор за ракетите със среден и малък обсег и с повече руски ракети в Европа".

Столтенберг обяви, че държавите от НАТО продължават да увеличават бюджетите си за отбрана. Той потвърди и отделянето на 260 милиона евро за построяването на съоръжение за съхранение и поддръжка на американска военна техника в Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От инициативен комитет „Лозенец“ поискаха строежът на „Златен век“ да спре
От инициативен комитет „Лозенец“ поискаха строежът на „Златен век“ да спре
Стачка в Берлин: Без градски транспорт в германската столица
Стачка в Берлин: Без градски транспорт в германската столица