НОВИНИ

Юнкер срещу принципа на единодушие в ЕС

Коалиционният съвет при премиера Бойко Борисов реши България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграция. Това съобщиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и евродепутатът Ангел Джамбазки. В същото време Европейската комисия обяви, че споразумението на ООН по въпросите на миграцията защитава европейските интереси.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
16:05, 12.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Говорител на Европейската комисия цитира мнението на председателя й Жан-Клод Юнкер, според когото ако тези страни, които се отказват от миграционния пакт го бяха прочели, нямаше да се оттеглят от него. Юнкер говори в Берлин на икономическа конференция.

Той даде за пример миграционния пакт на ООН като настоя за премахване на принципа на единодушие при вземането на решения във външната политика на Европейския съюз. Освен България, сред страните от Евросъюза, които обявиха, че няма да се присъединят към пакта, са Австрия и Унгария. Полша и Чехия обявиха, че е много вероятно също да не се присъединят.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Ако ние искаме да бъдем активни във външната политика, тогава трябва да се разделим с практикувания във външната политика на Евросъюза принцип на единодушие. Когато някоя страна членка не е съгласна в международен аспект, ние не сме способни да вземем решение. Една-две държави не приемат миграционния пакт на ООН - ако го бяха прочели, щяха да го подкрепят, тогава ние като Европейски съюз, не можем да покажем единна позиция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите на пожара в Калифорния вече са 31
Жертвите на пожара в Калифорния вече са 31
Румен Радев: Оставките не са решение, а бягство от отговорност
Румен Радев: Оставките не са решение, а бягство от отговорност