НОВИНИ

За кого шие днес правнучката на жената правила дрехите на Наполеон?

В романа "Отвъд реката, сред дърветата" Хемингуей разказва за невероятната дантела, която изработват жените на острова, и за мъжете им, които през деня работят във фабриките за стъкло на съседния остров Мурано. Именно фината дантела е основната "забележителност", с която се свързва островчето.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор Миглена Гадайрова
16:35, 04.01.2017
Чете се за: 02:18 мин.
Още

Сила на шевна машина, бързина и сръчност имат жените, които живеят на остров Бурано. Техните ръце и тези на техните майки създават изящни дантели вече няколко века. Споровете за това как се е родила традицията и днес са тема на следобедното кафе на цветният дантелен остров.

Паола Бресанели, майстор на дантели - Има две легенди за нашата вековна традиция. Първата разказва за това как докато чакали мъжете си да се приберат от морето, съпругите им кърпели рибарски мрежи. Това монотонно занимание постепенно се превърнало в изкуство и така някак се родила дантелата.
;

Паола Бресанели, майстор на дантели - Втората легенда разказва за един млад и много красив рибар. Докато плавал със своята лодка се изгубил навътре в морето. Така срещнал красива русалка. Тя се опитала да го плени. Той обаче и устоял, тъй като мислел само за своята годеница. Като награда за неговата вярност – морската сирена го отвела на брега и му дала воал от морска пяна. Когато младият рибар го дарил на бъдещата си съпруга, воалът се превърнал в най-фината дантела на света. От завист и ревност другите жени започнали да копират нейната сватбена рокля. Няма история без любов.
;

Леонардо да Винчи, също обичал да посещава място. Поне според легендите. И пак според тях през 1481 г. и купил дантела за катедралата в Милано. Оттогава островчето се прочуло и започнало да изнася дантела за цяла Европа. Сградата на музея на дантелите в Бурано, някого било училището, в което били записвани момичета. Всяко момиче трябвало да знае как се прави дантела.

;
Паола Бресанели, майстор на дантели - Направата на една дантела има седем стъпки. Най-често жените си разделяме работата. Всяка е най-добра в нещо. Първата стъпка е прехвърляното на щампата. Всичко започва с парче хартия, игла, конец и щампа. Сега първата част от работата извършваме със шевна машина. Но в миналото това се правило само ръчно. Веднага след това поставяме модела на триъгълна възглавница, като тази. Вътре имаме картонен цилиндър с който местим центъра. За да ни е по-лесно. Имаме си и малко чекмедже за конци и игли, вътре във възглавницата. Сега вече започва същинската работа по създаването на дантелата.
;

Процесът се предава от eдна на друга жена. Седем пъти. Уроците също. Училище днес няма, но както в миналото, опитните дами предават занаята на младите момичета.

Паола Бресанели, майстор на дантели - За да приключа всичко по тази бъдеща дантела ми трябват около 2 месеца. Всъщност времето за направата много зависи от това колко наситена ще е композицията. Ако има повече свободно място между елементите, става много по-бързо. Но тук искам да бъде сложно! Само когато е трудно и създаваш нещо ново е наистина интересно. Всъщност знаете ли, нито една дантела не прилича на друга. Е, разбира се когато е ръчна. Но това изисква много, много време.
;

Някога жените на остров Бурано произвеждали дантел само за знатните особи. Днес всеки може да ги има. Стига да има достатъчно евро за това.

Паола Бресанели, майстор на дантели - Нашата колекция е изключителна. Тя е от 16 век. Дантелите на моето семейство са стигали и стигат до всяка част на Европа. В миналото наши клиенти са били Австро-унгарското семейството, Наполеон и много, много знатни личности.
;

Ръчният труд, който влагат в тези данетли ги прави много скъпи. И добре пазени. Остров Бурано днес настоява, че пази умело своите традиции. Рибарските истории са част и от другото лице на острова. Когато стъпиш тук сякаш изведнъж се изгубваш в цветовете на колоритните къщи. Общината е отредила на различните фамилии различни цветове, дори и нюанси, в които да боядисат фасадите си, и всеки трябва да се съобрази с предписанието. Според местните тази традиция също идва от мъжете рибари. Те разпознавали къщите си в мъглата, когато се прибрали, за това започнали да ги боядисват пъстро. С ирония старите жители добавяват, че това затруднение идвало заради повече употребен алкохол. Каквато и да е причината, резултата е впечатляващ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Констатираните огнища на птичи грип вече са 26
Констатираните огнища на птичи грип вече са 26
Над 100 души са пострадали леко при инцидент с влак в Ню Йорк
Над 100 души са пострадали леко при инцидент с влак в Ню Йорк