НОВИНИ

За промяна на изборната система и промяна в партията призова Корнелия Нинова

Лидерът на БСП да се избира пряко на общопартиен вот и да се запази правото да има само два мандата, а депутатите да имат право само на три мандата е предложила Корнелия Нинова пред Националния съвет на БСП. В парламента БСП ще предложи мажоритарен вот със смесена система. Новоизбраният президент Румен Радев, който беше гост на форума също коментира, че според него страната ни не е готова за 100-процентов мажоритарен вот. Той смята, че са необходими по-спешни мерки за екстрадиция на мигранти, след случилото се в бежанския център в Харманли.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:53, 26.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Социалистическата партия няма да участва в правителство, ако трета политическа сила вземе мандат след ГЕРБ и БСП - в това увери съпартийците си лидерът Корнелия Нинова. И поиска от пленума разрешение да внесат промени в избирателната система с мотив да се съобразят с волята на хората, които са подкрепили референдума.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Начина, по който ще го направим, е изпитание за държавническо мислене, за уважение към институциите, към парламентарната република, към бъдещето на България. Ние сме готови да ви предложим да пристъпим към мажоритарен избор със смесена система.

Новоизбраният президент Румен Радев смята, че България не е готова за чист мажоритарен вот заради районирането на страната, което не може да стане за краткото време до предсрочни избори.

Ген.Румен Радев, избран за президент: С цел избягване на изкривяването и рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, ние трябва да имаме и пропорционален елемент вътре, трябва да използваме практики, добрите практики от други държави в Европа така че да вземем най-разумното и балансирано решение.

Извън промяната на изборната система Корнелия Нинова призова за промяна в партията и в този смисъл каза, че ще предложи и промени в устава, за да има обновление на кадрите.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Споделих, че имам виждане да се намери вариант да се ограничат броя мандати на народните представители.

Промените в устава ще бъдат обсъдени на Конгреса , който ще бъде на 4 и 5 февруари. Националният съвет на БСП попълни и състава на Изпълнителното си бюро с нови 3-ма членове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Джерман не искат сметище
В Джерман не искат сметище
Термалната вода в Провадия изтича в нищото
Термалната вода в Провадия изтича в нищото