НОВИНИ

Закриха Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах официално обяви за закрити 23-те Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг. Церемония продължи повече от два часа. "Обявявам зимните олимпийски игри за закрити и призовавам младежта от света след четири години да се събере отново в Пекин", каза Бах.

bnt avatar logo
от БТА
15:11, 25.02.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Ефектната художествена програма включваше представяне на корейската култура, презентация на следващия домакин на зимните игри - Пекин 2022, парад на спортистите, предаване на олимпийския флаг и загасяване на олимпийския огън.

По време на церемонията бяха наградени призьорите в последните стартове по ски-бягане - Иво Нисканен (Финландия) на 50 км масов старт класически стил за мъже и Марит Бьорген (Норвегия) в масовия старт на 30 км класически стил за жени.

Знаменосец на България на церемонията беше състезателят по ски бягане Йордан Чучуганов.

"През последните 17 дни ние преживяхме едни Олимпийски игри, които показаха традицията, но и пътят към бъдещето. Те доказаха думите на Пиер де Кубертен, когато каза, че Олимпийските игри са почит към миналото и вяра в бъдещето. На тези игра видяхме исторически обединен отбор на Корея, дебютираха нови дисциплини, които се харесват на младото поколение", добави Бах.

"На организаторите на зимните олимпийски игри искам да кажа: Благодаря ви от цялото си сърце. Поздравявам ви, че ни показахте нови хоризонти. Доброволци, благодаря Ви за вашата отдаденост. На нашите любезни домакини, на народа на Република Корея, казвам огромно благодаря", заяви Бах.

Спортисти от петте континента на света и бъдещите домакини на олимпийските се присъединиха към тази благодарност. Сред тях бяха трикратният олимпийски шампион по биатлон Мартен Фуркад (Франция), звездата на американските алпийски ски Линдзи Вон, носителката на два медала от Пьончан в турнира по бързо пързаляне с кънки Нао Кодайра (Япония), знаменосецът на Тонга и единствен представител на страната Пита Тауфатофуа и други. Всички те си направиха снимка за спомен с Томас Бах на стадиона.

Президентът на МОК връчи тържествено олимпийското знаме на кмета на Пекин Цзинин Чън. Именно китайската столица ще приеме Игрите след четири години.

След това се проведе церемония, която представи Пекин. Това е първият град в историята, който ще бъде домакин на лятна и зимна олимпиада. Летните игри се проведоха в Пекин през 2008 година.

На церемонията присъстваха редица официални лица, сред които бяха президентът на Република Корея Мун Дже-ин, Иванка Тръмп, най-голямата дъщеря и съветничка на американския президент Доналд Тръмп, и други.

Следващата зимна олимпиада е след четири години в Пекин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестрите Стоеви със сребро от Световните Суперсерии в Швейцария
Сестрите Стоеви със сребро от Световните Суперсерии в Швейцария
Пътен инцидент при Драгичево: 19-годишно момиче е загинало, жена е в болница
Пътен инцидент при Драгичево: 19-годишно момиче е загинало, жена е в болница