НОВИНИ

Започна евакуацията на лагера "Джунглата" в Кале

Франция започна евакуацията на 7 хиляди мигранти от лагера край Кале, станал известен като Джунглата. Специални автобуси вече потеглиха към 450-те подготвени центрове за настаняване и ориентация на френска територия. Операцията се развива на фона на опасения от нова ескалация на напрежението като през почивните дни заради отказ на някои обитатели да се разделят с британската си мечта.

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 24.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

1 500 полицаи, 500 журналисти, много правозащитници, огромен хангар за категоризация на заминаващите, цветни гривни за избраната посока, десетки автобуси. Така изглежда днес лагерът в Кале, където от сутринта се извиха огромни опашки.

С поредния автобус тръгват 49 мигранти- повечето са от Судан, има и афганистанци. Качват се след проверка на цветната гривна за избрания регион за настаняване. До шофьора има устройство за проследяване.

В началото има мотоциклетен ескорт. Следват 500 километра до департамента Виен, в югоизточна Франция.

;

Малко градче с 4 хиляди жители в Нова Аквитания ще приеме 16 мигранти. Кметството е разпратило писма до населението с молба за съдействие. Вече има 50 предложения, например от бивша учителка, готова да преподава френски.

Самият център за настаняване и ориентация вече е готов.

В стаите има кухненски бокс, баня и храна за няколко дни. Обитателите ще решат дали да кандидатстват за политическо убежище. В този случай молбата им ще бъде разгледана до няколко седмици и ще бъдат преориентирани към други центрове за настаняване. Като например този бивш дом за възрастни в Рюфек, департамент Шарант, който приема 50 мигранти от Кале. Утре в лагера влизат тежки машини за неговото разрушаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират научните плавания на кораба Академик заради липса на пари за ремонт
Спират научните плавания на кораба "Академик" заради липса на пари за ремонт
Пуснаха за движение обновеният булевард „Васил Априлов“ в Пловдив
Пуснаха за движение обновеният булевард „Васил Априлов“ в Пловдив