НОВИНИ

Започна избиването на дивите прасета в ловно стопанство "Зеленка" заради чумата

В землището на село Българево започна отстрелването на диви животни, заради огнището на Африканска чума по свинете. Над 50 ловджии се включиха в хайката, като освен глигани, ще бъдат отстрелвани и хищници, които могат да пренесат вируса.

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 03.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Хайката започна рано сутринта с проверка и кратък инструктаж. Ловните действия са само на територията на стопанство „Зеленка", където е установена заразата от Африканска чума.

Георги Янев, кмет на с. Българево: Свинете, които са в стопанството днес трябва да бъдат избити. Днес утре доколкото е възможно. Не се ангажирам каква бройка има вътре, но това са разпоредбите.

Според указанията през двата почивни дни трябва да се отстрелят по възможност всички животни.

Пламен Борисов, председател на сдружение „Зеленка": Те непрекъснато се движат, миграция има. Може би към 50-60 се намират на територията все още. Доста голяма е площта, така че днес се надявам да я обземем.

Отстрелът на диви свине е труден и опасен, а в хайката се включиха и ловджийски кучета.

Господин Господинов, ловджия: Това е труден лов. Иска се специална подготовка, опит. То е животно, което е като танк. Умно и бързо. Трябва да се издебва, трябва да се направи добра организация.

От всички диви свине и хищници, които бъдат отстреляни, експерти от Агенцията за безопасност на храните ще вземат проби. Веднага след това животните ще бъдат загробени в яма на територията на стопанство „Зеленка", предварително обработена с препарати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават на търг текста на песен на Елтън Джон
Продават на търг текста на песен на Елтън Джон
Продължава най-голямото учение на НАТО в Норвегия
Продължава най-голямото учение на НАТО в Норвегия