НОВИНИ

Отбелязваме Деня на българските художници

Според част от съсловието изобразителното изкуство в момента се нуждае от внимание, за да излезе от комерсиалната конкуренция. В следващия репортаж ви предлагане поглед съм съвременното изкуство през призмата на един от известните съвременни илюстратори на книги - Борис Стоилов.

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 03.11.2018
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Живее в Пловдив, работи на компютър, чете на дневна светлина, мечтае. Борис Стоилов рисува картини от своето въображение за новите издания на популярни заглавия от класиката за деца. Формално не принадлежи към групата на пловдивските художници, но се чувства част от общността. Празникът го изненадва, защото не знае много за него.

Борис Стоилов: Празнувам всеки път, когато някой оцени работата ми. Това не е клише или начин за измъкване, всеки път когато нещо съм правил и хората му се радват, това е за мене празника.

Работата на Борис Стоилов е свързана с личното му отношение към писаното слово. Чете с респект към думите на автора, а мечтите си превръщат в цветни илюстрации. Така се раждат нови картини за изданията на „Малкият принц" и „Чудните приключения на Барон Мюнхаузен".

Борис Стоилов: Моята основна работа е детската илюстрация, издателите избягват да се бъркат там, някак си са оставили на отговорността на автора. Това ми дава свободата да правя каквото искам, а когато правиш каквото искаш, друго вдъхновение не ти е нужно.

Илюстраторът от Пловдив е вложил таланта и умението си в повече от 3000 книги, но последните 3 години работи върху англоезични издания на български народни приказки. Когато има време, подрежда и изложби с подчертан акцент към детайлите.

Борис Стоилов: Обръщам внимание на детайли, които не знам до колко са интересни на другите - мен ме интригуват, аз ги показвам и ако хората ги харесат, толкова по добре.

Празникът на художниците се отбелязва от четвърт век. От толкова време рисунките на Борис Стоилов обогатяват класически книги на едно българско издателство. Денят приема за добър повод да се обърне поглед към творческото съсловие. И към съществуването на талант и майсторство във времена на глад за смисъл и стойност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново ще си спомним за Панде Ефтимов
Отново ще си спомним за Панде Ефтимов
Как виртуалният свят превзе реалния
Как виртуалният свят превзе реалния