Започва ремонтът на покрива на Националната библиотека

Започна основен ремонт на покрива на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това се случва за първи път от построяването й през 1953 г. Над 780 000 лв са отпуснати от държавата за реконструкцията, която трябва да приключи в края на юни.

Айше Сали
от Айше Сали
20:58, 03.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Повече светлина и по-голяма безопасност са в основата на проекта за ремонт на Националната библиотека. Стъкленият таван ще бъде обновен с материали, съобразени с покрива.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека: С решаването на тези проблеми ние се опитваме да опазим документите, които се съхраняват, но това създава изключително много затруднения и се харчат много повече пари, отколкото, ако се направи ремонт на покрива.

Въпреки инцидентите, за щастие няма бъзвъзвратно изгубени ценни книги.

Ремонтът на покрива ще продължи 90 дни, а след като приключи ще има и площадка за снайперисти. Достъпът им до библиотеката е необходим заради важните събития, които често се провеждат в района.

Апостол Апостолов, управител на фирмата-изпълнител на ремонта: От терасата да може да се качат по нея, да не се налага да стъпват върху керемидите. Едно, че е опасно за покрива, второ, че е опасно за самите хора.

Очаква се новият покрив да гарантира безопасност за фонда на библиотеката за няколко десетилетия напред.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев награди победителите в конкурса за бъдещи учители
Президентът Радев награди победителите в конкурса за бъдещи учители
София отбеляза с тържествена програма 140 години от обявяването й за столица
София отбеляза с тържествена програма 140 години от обявяването й за столица