НОВИНИ

Започва ремонтът на покрива на Националната библиотека

Започна основен ремонт на покрива на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това се случва за първи път от построяването й през 1953 г. Над 780 000 лв са отпуснати от държавата за реконструкцията, която трябва да приключи в края на юни.

Айше Сали
от Айше Сали
20:58, 03.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Повече светлина и по-голяма безопасност са в основата на проекта за ремонт на Националната библиотека. Стъкленият таван ще бъде обновен с материали, съобразени с покрива.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека: С решаването на тези проблеми ние се опитваме да опазим документите, които се съхраняват, но това създава изключително много затруднения и се харчат много повече пари, отколкото, ако се направи ремонт на покрива.

Въпреки инцидентите, за щастие няма бъзвъзвратно изгубени ценни книги.

Ремонтът на покрива ще продължи 90 дни, а след като приключи ще има и площадка за снайперисти. Достъпът им до библиотеката е необходим заради важните събития, които често се провеждат в района.

Апостол Апостолов, управител на фирмата-изпълнител на ремонта: От терасата да може да се качат по нея, да не се налага да стъпват върху керемидите. Едно, че е опасно за покрива, второ, че е опасно за самите хора.

Очаква се новият покрив да гарантира безопасност за фонда на библиотеката за няколко десетилетия напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев награди победителите в конкурса за бъдещи учители
Президентът Радев награди победителите в конкурса за бъдещи учители
София отбеляза с тържествена програма 140 години от обявяването й за столица
София отбеляза с тържествена програма 140 години от обявяването й за столица