НОВИНИ

На първо четене: Приеха по-строги санкции за отпускането на социални помощи

Депутатите затегнаха контрола при отпускането на социални помощи. С 93 гласа "За" народните представители приеха на първо четене два варианта на поправки на Закона за социалното подпомагане и на Закона за семейните помощи.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:02, 03.04.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

За една година ще бъдат лишавани от социални помощи родители, чиито деца не ходят редовно на училище. Депутатите решиха наказанието да се налага при пет неизвинени отсъствия от училище или три дни отсъствие от яслата в рамките на един месец. Отделно и еднократната помощ за първокласник вече ще се дели на две - ще се изплаща през първия и през втория срок.

Народните представители обаче отхвърлиха възможността за още по-строги санкции предлагани от БСП, а именно отнемането на социални помощи при неполагане на обществено-полезен труд.

Светлана Ангелова - зам.-председател на Социалната комисия: Тези лица, които получават социални помощи по член 9 безработни - те се осигуряват здравно от държавата. Ние ако ги лишим от социални помощи всички те остават без здравни осигуровки.

Между ДПС и Обединените патриоти възникна и спор за бъдещите санкции, засягащи предимно ромското население.

Хасан Адемов - председател на Социалната комисия в НС: Спорeд нас 2 месеца преди изборите става въпрос за предизборна пушилка или предизбоен трик, както беше се изразил един бивш министър. Чрез фиксация въхру един обществено недолюбван етнос, да се опитаме да извлечем предизборни и политически дивиденти.
Валери Симеонов - лидер на НФСБ: Не приемам никакви упреци за политически елемент във внасянето на тези законопроекти преди изборите. Преди кои избори - евроизбоите, които ще бъдат след 2 месеца. Ще минат евроизборите ще се зададат дурги избори. Тогава също ли не трябва да предлагаме?

Единственият депутат, който обоснова защо гласува против новите правила е Рамадан Аталай, който видя в промените нов удар върху бедните хора.

Рамадан Аталай, ДПС: Колеги, не може със санкции наложени да докарате онези бедни хора още повече до просешка тояга, дайте да седнем да направим законопроекти, които да подпомогнем наистина да направим образованието така че малцинствата наистина да получават онова образование, което е необходимо.

Законопроектите на ГЕРБ и Обединените патриоти ще бъдат разгледани по комисии между двете четения и окончателно гласувани в пленарна зала до края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията в НС прие правото на избор на формула при изчисляване на пенсията
Комисията в НС прие правото на избор на формула при изчисляване на пенсията
Над половината пътни нарушения са уловени от камери, съобщи министър Маринов
Над половината пътни нарушения са уловени от камери, съобщи министър Маринов