НОВИНИ

Спира финансирането на Медицинския университет в София

Продължава скандалът между просветното министерство и Медицинския университет в София, доколко легитимен е новоизбраният ректор - проф. Виктор Златков, който замени на поста проф. Вихра Миланова. Днес министърът на образованието Меглена Кунева обяви, че е сезирала финансовия министър Владислав Горанов и той вече е спрял финансирането на университета. Проф. Виктор Златков пък обяви, че от вчера вече е встъпил в длъжност и е легитимно избраният ректор на университета.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:47, 14.10.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Министър Кунева обясни днес, че от Медицинския университет не са предоставили документи за законосъобразността на проведеното преди три дни Общо събрание, както е по закон. Тя е разпоредила и проверка на събранието, но 6-мата проверяващи от министерството не са получили никакво съдействие и нито един протокол за проведения избор от председателя му проф. Генчо Начев. Министър Кунева определи това като престъпление по Наказателния кодекс и е сезирала прокуратурата. Поискала е и съдействие от МВР за извършване на проверката.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Провеждащото се Общо събрание по този начин е недопустимо, бих казала - скандално. На територията на висшето училище властва беззаконието. Проведох разговори с финансовия министър и днес вече имаме решение от него за спиране на разпореждането със средства в медицинското училище. Предвид случващото се ние нямаме увереност, че средствата биха се разходвали законосъобразно, т.е. от легитимни органи на управление на висшето училище.

Според министър Кунева легитимният ректор е проф. Вихра Миланова.Тя смята още, че случващото се момента в Медицинския университет е свързано с одита на министерството, установил тежки нарушения в мандата на бившия ректор проф. Ваньо Митев. Малко по-късно Деканският съвет на Медицинския университет заедно с новоизбрания ректор заявиха, че Общото събрание е било напълно законно и от 331 гласували - 263 гласа били за отзоваването на проф. Миланова.Те казаха обаче, че не могат да предоставят на министерството документацията от избора.

Проф. Виктор Златков, ректор на МУ: Как си представяте в момента да предам бюлетините на някаква....всичко това е запечатано. Ако аз ги дам или разпечатам, аз анулирам избора. Бюлетините, след като ми подписа заповедта проф. Начев в присъствието на поемни лица бяха взети от мен на отговорно пазене.

Декани и зам.-ректори обясниха още, че са били недоволни от предишния ректор проф. Вихра Миланова, тъй като 6 месеца тя взимала еднолични решения, изолирала ги и решила да не се приемат студенти в изнесените центрове на университета в чужбина, а да започне акредитацията им. След въпрос на "По света и у нас" деканите признаха че, ако загубят чуждите си студенти заплатите им ще паднат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цистерна с мазут заля автомобил заради рязко спиране
Цистерна с мазут заля автомобил заради рязко спиране
Превозвачите заплашват с протести заради тапи по границите ни
Превозвачите заплашват с протести заради тапи по границите ни