НОВИНИ

Здравният министър Николай Петров при медиците от АГ болница "Шейново"

Очаква се Софийският районен съд да гледа мярката за неотклонение на 37-годишния Владимир Стоянов, който преби лекарка от столичната АГ болница "Шейново". Днес медиците от лечебното заведение излязоха на символичен протест, за да се противопоставят на насилието. Преди минути здравният министър Николай Петров се срещна с протестиращите медици.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
12:25, 04.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Министърът на здравеопазването д-р Николай Петров заяви, че се е срещнал с медиците от "Шейново" и че е обсъдено какви конкретни мерки да се приемат по този случай. Той заяви, че е дошъл при колегите си, за да ги увери в подкрепата, която държавата и кабинетът им оказва. Той обеща допълнителна охрана в "Шейново".

д-р Николай Петров - министър на здравеопазването: Законодателната инициатива за криминализирането на нападенията срещу лекарите трябва да се разви. Планираме да оборудваме линейките с паник бутони.

Лекарите от Шейново сложиха протестни лентички на престилките си, за да покажат, че не могат да подминат безгласно предния случай на насилие.

д-р Румен Велев - директор на II САГБАЛ "Шейново": "Не влагаме никаква, нито политическа, нито каквато и да било друга насоченост към този протест. Ние протестираме човешки срещу насилието. От тук насетне, всеки от който зависи нещо - институции, неправителствени организации, пациенти, лекари. Всеки трябва да промени нещо, за да може тази агресия да престане."

Инцидентът с доктор Гагова не е единичен случай, разказват лекарите.

- На мен ми се е случвало да бъда заплашвана, била съм в ромски квартали посещавала съм адреси, не е имало никога физическо посегателство, никога.

- Този символичен протест, чрез него искаме тези лица, които се разхождат свободно по улиците сред нас, които се чувстват безнаказани да бъдат прибрани, където са си им местата.

Лекарите от болница "Шейново" получиха декларации за подкрепа от Българския лекарски съюз и колегите си от други акушеро-гинекологични болници в София. Подкрепили са ги и пациенти на доктор Гагова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Русе подкрепят протеста на софийските медици против насилието
Лекари от Русе подкрепят протеста на софийските медици против насилието
Оценяват щетите след наводнението в Самоков
Оценяват щетите след наводнението в Самоков