НОВИНИ

Здравният министър в "Панорама": Ваксинирайте децата си!

Убеден съм, че сме създали необходимата организация, за да овладеем заразата с морбили. Изпратили сме подробни указания на районните здравни инспекции. Осигурени са и необходимите ваксини, ако се налага извънредна ваксинация, увери здравният министър Кирил Ананиев при гостуването си в студиото на "Панорама". Той призова родителите да ваксинират децата си.

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:24, 15.02.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ваксинирайте децата си. Ваксините не са враг на вашите деца. Ваксината предпазва децата от остри заболявания, които могат да дадат ефект по-късно, когато пораснат.

На въпрос за здравната реформа той заяви, че за да има промяна в тази сфера е необходимо да се обединят възможностите и способностите на цялото общество.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Обещах да работя в консенсус с всички участници в този процес - всички съсловни организации, пациентски организации, синдикати, работодатели. Мисля, че през тази година и три месеца не наруших това свое обещание.

По думите му, "публичният ресурс в системата не е толкова голям и не съответства на ресурса, който се отделя в развитите европейски държави на глава от населението".

Министърът посочи, че целта на реформата е да се промени здравната система чрез оптимизиране, преструктуриране и чрез увеличаване ефективността на разходване на средствата чрез един нов тип контрол.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Веруюто ми и веруюто на моя екип е да променим здравната система чрез оптимизиране, преструктуриране на тази система, чрез увеличаване ефективността на разходване на средствата, чрез съвършено нов тип контрол. Искаме да намерим онзи път, по който ще направим осветяване на ресурса, който се използва в здравната система, за да бъде разпределен по ясни, прозрачни правила.

Министърът на здравеопазването съобщи, че изграждането на националната единна информационна система е в ход. Вече текат обществените поръчки. Ананиев изрази надежда голяма част от модулите да бъдат готови до края на годината, включително за издаване на електронна рецепта и електронно направление.

Ананиев съобщи, че вече се работи и по информационна електронна система за нуждите на ТЕЛК, в която ще проследява движението на пациента и заедно с всички негови заболявания, изследвания. Тя ще намали възможността за измами.

По повод изявлението на премиера Борисов, че болници няма да бъдат затваряни, министър Ананиев коментира, че това дава увереност и спокойствие на най-засегнатите групи и на хората в най-отдалечените райони за бърз достъп на това население в тези условия.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Имаме инструментариума да преструктурираме тези болници и имаме възможността с националния рамков договор 2020 години да предвидим всички тези инструменти.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Ноев: Отравянето на Гебрев е съчетание на български и руски интереси
Бойко Ноев: Отравянето на Гебрев е съчетание на български и руски интереси
Разследват папския нунций в Париж за сексуално насилие
Разследват папския нунций в Париж за сексуално насилие