НОВИНИ

Комедиен актьор е фаворит на президентските избори в Украйна

Приключи гласуването на президентските избори в Украйна. Трима са фаворитите от общо 39 кандидати. Настоящият държавен глава Петро Порошенко се бори за втори мандат, но изненадващо начело в сондажите e телевизионният водещ и комик Володимир Зеленски. И двамата претенденти, както и бившият премиер Юлия Тимошенко, декларират проевропейска ориентация. Никой от проруските кандидати няма сериозни шансове.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:34, 31.03.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Следващият президент на Украйна ще наследи конфликта с проруските сепаратисти в Изтока и проблемите по европейския път на страната. По данни на Евросъюза 12 на сто от общо 44 милиона украинци са лишени от право на глас. Това са хора, които живеят в Русия и в Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Сепаратистките райони бойкотират вота.

41-годишният Володимир Зеленски се опитва да превърне в реалност сатиричното си телевизионно шоу, в което играе обикновен човек, станал президент след борба с корупцията.

Володимир Зеленски, кандидат за президент: Започва нов, нормален живот, без корупция, без подкупи живот в нова страна на мечтите.

Зелински не организира предизборни митигни, заложи на социалните мрежи с основно послание, че е нов и различен, отбелязва БиБиСи. Говори и на руски, което му носи подкрепа в рускоезичния изток на Украйна.

;

53 годишният настоящ президент Петро Порошенко залага на консерватизма под лозунга "Армия, Език, Вяра". Държавният глава изтъква, че е възпрял проруските сепаратисти, договорил е споразумение за асоцииране с Евросъюза, включително безвизов режим, прекратил е руския контрол над Украинската православна църква.

Петро Порошенко - президент на Украйна:Това е Рубикон за да не се върнем нито към Съветския Съюз, нито към Руската империя.

58-годишната Юлия Тимошенко е бивш премиер и два пъти кандидат за президент през 2010 и 2014-та. Тя е сред водачите на Оранжевата революция от 2004 г. - първият значителен опит на Украйна за сближаване с Евросъюза.

Юлия Тимошенко, кандидат за президент: Днес преминахме към лятно часово време. Вярвам, че по същия начин ще направим крачка към успешна, процъфтяваща, европейска Украйна.

Ако никой не получи днес 50 на сто от гласовете, следва втори тур на 21-ви април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха българин, внесъл наркотици за над 7 млн. евро в Гърция
Арестуваха българин, внесъл наркотици за над 7 млн. евро в Гърция
Айфеловата кула стана на 130 години
Айфеловата кула стана на 130 години