НОВИНИ

Сръбската опозиция готви рекорден протест срещу президента Вучич

Разноликата сръбска опозиция готви за идната събота рекорден по големина протест срещу президента Александър Вучич. В Черна гора пък опонентите на президента Мило Джуканович настояват за създаване на правителство на националното единство.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:16, 31.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

След 17-ия пореден съботен протест срещу президента на Сърбия Александър Вучич Белград се готви за война на митинги между него и опозицията. Вучич призова своите привърженици да се съберат в столицата на 19 април, за да покажат, че са повече от протестиращите. Опозицията снощи организира алтернативна новинарска емисия пред обществената РТС и съобщи за голяма демонстрация идната събота, ако до тогава Вучич не подаде оставка и не бъдат свикани избори.

Бранислав Лечич, актьор: Ако тези условия не бъдат изпълнени, цяла протестираща Сърбия ще се събере в Белград на 13 април, за да на узурпаторския режим каже каквото трябва!

Като студентски, но отворен за всички, които искат, е замислен протестът идната събота. Младите сърби настояват, че нито са леви, нито десни или центристи.

Аня: Аз искрено се надявам, че това ще продължи да е граждански протест. Ние сме тук преди всичко защото не сме доволни от политическата ситуация като цяло.

В черногорската столица Подгорица мотото на седмия съботен протест срещу Мило Джуканович и корупцията беше "Лека нощ на последната балканска автокрация". Опозиционните лидери подписаха Споразумение за бъдещето. То предвижда съставяне на правителство на гражданското единство с мандат да организира честни и свободни избори. Това ще стане обаче, само ако президентът сдаде властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страсбург вдигна Купата на Лигата на Франция след дузпи
Страсбург вдигна Купата на Лигата на Франция след дузпи
Шофьорите в градския транспорт на София с по-високи заплати от утре
Шофьорите в градския транспорт на София с по-високи заплати от утре