НОВИНИ

Местните избори в Турция - тест за управлението на президента Ердоган

В съседна Турция днес се провеждат местни избори. За участие са регистрирани 12 политически партии. Вотът е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Ердоган.

Александър Марков
от Александър Марков
12:24, 31.03.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света
- "Надяваме се на промяна за доброто на Турция. Много неща трябва да се променят, като започнем от законите и свободата на словото. Икономиката също винаги е била проблем, но днес се опитват да го прикрият. Но се надяваме на подобрение след изборите".
- "Гласувах за опозицията. Едни и същи хора 17 години в управлението и 25 години в Истанбул е прекалено много. Има редица проблеми като образованието, корупцията, околна средата, децата, бежанците - всичко това трябва да се управлява по-добре или по-различно".
- "Надявам се Партията на справедливостта и развитието и кметът да си отидат и ще живея в демокрация и свобода".
;

Вече няколко часа продължава гласуването в Турция. 57 милиона души имат право на глас и те трябва да изберат кметовете на 30 големи метрополиси, като Истанбул и Анкара. 1500 кметове на по-малки градове, 1300 регионални кметове и 20 000 общински съветници. Тези избори имат изключителна стойност както за президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, така и за опозицията поне поради три причини, според наблюдатели.

Тези са последните избори преди Турция да навлезе в един 5-годишен цикъл, в който няма да се провеждат никакви допитвания и референдуми. За пръв път от много време опозиционните партии се обединиха в общ блок срещу президента Реджеп Ердоган, а кюрдите, които по традиция участват сами на избори, решиха да не издигат свои кандидатури в най-главните западни градове, за да подкрепят тези на опозицията. Изборите се разглеждат и като тест за популярността на президента Ердоган.

;

До момента изборният ден протича без каквито и да било нарушения. Политическата агитация и изнасянето на информация за активност са забранени от Висшата избирателна комисия на Турция. Първите екзит-полове се очакват към 18:00 часа местно време.

Разликата в Истанбул между кандидата на опозицията и този на управляващата партия е под 3%. Така, че до последно няма да се знае кой от двамата ще спечели. Битката за Истанбул е може би най-важната в Турция - мястото, от където започна политическата кариера на Ердоган преди 25 години. Ако загуби Анкара и Истанбул, според анализатори, това би било равно на политическо земетресение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дефицит на кадри: Обявиха 100 работни места във Военноморските сили
Дефицит на кадри: Обявиха 100 работни места във Военноморските сили
Фестивал на вишневите цветове във Вашингтон
Фестивал на вишневите цветове във Вашингтон