НОВИНИ

Липса на кадри в Добричката болница

От 1 април в Спешното отделение на добричката болница до обяд ще работи само по един екип вместо два, поради липсата на кадри. Ръководството на болницата разчита на специализанти, но част от тях отказват да поемат смените сами заради високата отговорност и натовареност. Малко са и лекарите от останалите отделения, склонни да дават дежурства в Спешното отделение.

bnt avatar logo
от Надежда Карапанчева
09:21, 31.03.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Пет медицински сестри са напуснали за последните месеци Спешното отделение, което обслужва цяла Добричка област.

д-р Бисер Ботев, зам.-директор на МБАЛ - Добрич: За изминалата година общият брой на преминалите през спешно отделение са 39 000.

Кадри не достигат в цялата болница, но най-трудно се задържат в отделението.

д-р Младен Герджиков, специализант по хирургия: Този месец вече имах две сутрешни смени самичък... На едната ми провървя - имаше долу-горе умерено количество работа, но на другата - за 1 час 10 линейки влязоха в спешното.

Младият лекар вече обмисля да смени работното си място. Павлина Стойчева е една от двете щатни медицински сестри в отделението и е песимистка за бъдещето му.

Павлина Стойчева, мед. сестра в Спешно отделение: Минават по 60 - 70 човека на ден, плюс това има и дни, когато няма педиатри, да не кажа в повечето време.
Татяна Мендарова, мед. сестра в Детски интензивен сектор: Ако дойдат 2 инфаркта и 1 катастрофа, те ще играят на Господ, нали - кого да спасят в тоя момент?
д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз: Никъде не бива да има един екип на смяна, това е голям проблем. Ако продължаваме по тоя начин - не един, в някои райони ще останат без един!

Според д-р Маджаров, трябва да има национална политика в здравеопазването, за да спре изтичането на млади специалисти в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна кампания за деца с диабет във Видин
Благотворителна кампания за деца с диабет във Видин
Започна гласуването на местните избори в съседна Турция
Започна гласуването на местните избори в съседна Турция