НОВИНИ

Звездата на операта Соня Йончева ексклузивно пред БНТ

Соня Йончева - българското сопрано с най-шеметната кариера в света на опера в момента, готви голямо турне в Централна Европа. Началото му ще бъде дадено в София на 18 юни в НДК, а програмата ще е изцяло с откъси от опери на Джузепе Верди. Екип на "По света и у нас" се срещна със Соня Йончева в Париж, за да направи специално интервю с българската звезда преди идването ѝ у дома.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
09:44, 22.04.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Срещаме се в Сите де ла Мюзик в Париж. Соня Йончева има концерт в рамките на престижния цикъл Големите гласове. Бърз поглед на брошурата ни ориентира, че артистите, които гостуват в тази програма са наистина най-големите в съвременната опера – Роберто Аланя, Анна Нетребко, Джойс ди Донато.

За екипът ни е привилегия да сме единствените, чиято камера е допусната да снима репетицията само два часа преди самия концерт. Соня се появява на сцената с впечатляващи сребърни обувки досущ като модерно момиче от Манхатън и това веднага ни обяснява, защо е привлякла вниманието на престижното списание Вог. Не само в Ню Йорк, а и в Париж обичат Соня Йончева.

Соня Йончева: Това, което бих искала публиката да види в мен като артист е една изключителна освободеност, един певец който не страда на сцената пеейки, а всъщност е много натурален.

Соня Йончева умее да прави светкавичен контакт с публиката, държи вниманието на всеки свой зрител и това многократно усилва въздействието ѝ на сцената. Може би точно това кара един от почитателите ѝ в Париж след всяко нейно изпълнение да вика с възторг „Divina“ - определение, което е привилегия само на най-добрите в операта, на примадоните.

Соня Йончева: Ако трябва да се нарека оперна примадона само, защото хората виждат в мен и намират някакво вдъхновение, или пък усещат някакви вибрации наистина силни и моят артистизъм ги докосва, да, в такъв смисъл бих се нарекла оперна примадона.

Соня Йончева е красивото лице на страната ни пред света. Възпитана е да се гордее, че е от България и нито за миг не се притеснява да го подчертава.

Соня Йончева: В нашите среди, в оперните среди когато кажеш, че си българин, това е символ на Уау, на страхотно качество. Затова аз съм много горда винаги да го изтъкна, да го подчертая.

Точно затова въпреки натоварената си програма за сезона Соня Йончева е намерила време отново да пее пред родна публика. Обещава ни вълнуващо преживяване и е избрала да ни го достави с творбите на Джузепе Верди. Композитор, който у дома наистина обичаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна плановият годишен ремонт на 5-и блок на АЕЦ Козлодуй
Започна плановият годишен ремонт на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Най-новият български филм Секс академия: мъже вече е по кината
Най-новият български филм "Секс академия: мъже" вече е по кината