28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. Това показва проучване на асоциация „Активни потребители“. В 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент.
Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране и върху безопасността на храните упражнява Българската агенция по безопасност на храните, припомнят от Асоциацията.
Нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване, казват експертите. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канцерогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.
От „Активни потребители“ са констатирали още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти, но не нормално мляко, а преработени суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, а това създава рискове за здравето на потребителите.
И за още един проблем, алармират от асоциацията. При нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е-номера. Е-номерата са идентификация за вложените в храните технологични добавки.
Те се ползват с лоша слава сред потребителите, които ценят натуралните храни, затова и производителите ползват малка хитринка, казват експертите. Те изписват на етикета пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е-номера.
Психологът Иван Игов: Камерите в училище не решават проблема с насилието, трябва работа с децата
Студенти, участвали в антиправителствените протести, създадоха инициатива "СТОП"
Легендата на българската борба Боян Радев почина на 83-годишна възраст
Внимание - радиоактивност: Задържан е варненец за фалшиви заплахи по радиото и ислямски призиви
Първите осем изтребителя F-16 се представят официално в авиобаза „Граф Игнатиево“