„Четири лапи“ с международна петиция за условията в българските зоопаркове

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:05, 05.10.2020
Чете се за: 01:49 мин.
Още

Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ стартира онлайн петиция, с която призовава Европейската комисия да обърне внимание на условията в българските зоопаркове и неспазването на общоевропейското законодателство при лицензирането и контрола на дейността им.

Конкретният повод за стартиране на петицията е появата на бял свят на лъвчетата Косара и Симба – поредният пример за престъпно близкородствено развъждане на големи котки в зоологическа градина, която не разполага с условия за отглеждането им.

Само за последните три години това е четвърти подобен случай, след раждането на Масуд и Терез в Разград и на две двойки лъвчета в Хасково, едните от които починаха часове след раждането си поради липса на адекватни грижи.

Лъвчетата Симба и Бамби се чувстват добре и наддават по 100 гр. на ден

Европейската директива за зоопарковете от 1999 г. изисква осигуряване на условия на отглеждане, отговарящи на биологичните изисквания и нужди на животните, както и развитие на консервационна, научна и образователна дейност. Ако отговарят на тези условия, зоопарковете подлежат на издаване на лиценз и постоянен контрол на дейността.

Според Магдалена Пенева, ръководител на отдел „Програми“ в „Четири лапи“, у нас изискванията на Директивата за зоопарковете се спазват само формално: „Съществува порочната практика да се издават лицензи на зоопаркове, които не отговарят на изискванията на българското и европейското законодателство, с условието в рамките на срока на лиценза несъответствията да бъдат отстранени. Това обикновено не се случва и след изтичане на настоящия лиценз се издава нов с ясното съзнание, че зоопаркът е в нарушение. Към днешна дата от общо 19 зоологически градини, без лиценз работят тези в Габрово, Кюстендил, Разград, Стара Загора и Шумен, а с издаден лиценз, но неотговарящи на част от условията са зоопарковете в Благоевград, Кнежа, Плевен и Хасково. Почти всички останали зоопаркове също имат пропуски по отношение на изискванията“, обобщава Пенева.

Какво ще стане с лъвчетата Масуд и Терез след заминаването в Холандия?

Основните проблеми, които експертите на „Четири лапи“ констатират при дейността на зоологическите градини в България, са пропуски в документацията за отглежданите животни, които прикриват появата и изчезването на животни; безотговорно развъждане в неподходящи условия, като нерядко между родителите има близкородствена връзка; липса на научна и образователна дейност; неподходящи условия за отглеждане на диви животни в плен, водещи до страдание и нерядко смърт, като същевременно у посетителите се създава грешно впечатление за особеностите, нуждите и поведението на видовете, както и за хуманното отношение към животните.

От „Четири лапи“ са категорични, че досега сигналите им към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за състоянието на зоопарковете не са довели до никакъв резултат и затова са принудени да се обърнат към Европейската комисия.

Освен петиция от българския офис на международната организация за защита на животните подготвят и доклад за състоянието на зоопарковете, насочен към Европейската комисия и българското министерство на околната среда и водите, както и конкретни сигнали до МОСВ за условията на отглеждане на животните в някои от зоопарковете.

Петицията на „Четири лапи“ до Европейската комисия е на български, английски и немски и ще събира подкрепа сред над 1 милион поддръжници на организацията в целия свят. От „Четири лапи“ очакват българското правителство да преразгледа начина на лицензиране и контрол на зоопарковете, както и да изработи ясна стратегия за отглеждането на диви животни в плен, като са готови да предоставят своите опит и експертност в помощ на усилията на изпълнителната власт.

Снимки: „Четири лапи“

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пускат предсрочно първия участък от АМ "Европа" между Драгоман и Сливница
Пускат предсрочно първия участък от АМ "Европа" между Драгоман и Сливница
Задържаха един от най-издирваните британски престъпници в Испания
Задържаха един от най-издирваните британски престъпници в Испания