НОВИНИ

10 души са задържани за рекет, изнудване и побои

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:19, 01.04.2021
7749
Чете се за: 03:07 мин.
Криминално
Слушай новината

10 са задържани и обвинени за рекет, изнудване, побои и заплахи за убийство. Жертвите им са клиенти на фирма за бързи кредити. Разследващите събират доказателства, че групата е подготвяла и купуване на гласове за предстоящите избори.

В този офис съвсем законно се отпускат т.н. "бързи кредити" до 1000 лева. Днес, като видяха камерата, бързо затвориха. Търсим ги по телефона.

От вчера офиса работи, но при повишено внимание. Причината - след няколко сигнала на клиенти 10 от служителите на фирмата на т.н. длъжност "събирач" са задържани.

"Престъплението се изконсумира и осъществява в момента на пристъпването към силово събиране на тези безспорно дължими пари", каза и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

"Нанасяне на телесни повреди, изнудване, принуда", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

На малоимотни хора и такива, които нямат доход от заплата са отпускани кредити до 1000 лева срещу 20% лихва на месец, твърдят разследващи. Към силовите действия се стигало когато заради високата лихва сумата, която се дължи се удвои или дори утрои. Всички задържани са били на трудов или граждански договор към фирмата като "събирачи" и са с криминални досиета.

"Те са и осъждани. За престъпления против личността, както и против половата неприкосновеност", каза и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура Валетина Маджарова.

Служител на офиса все пак реши да отключи вратата и да говори с нас. Твърди, че не знае да има проблем със силово събиране на дългове.

"Те за всички фирми така казват, че са лихвари и еди какво си. Защо точно при нас дойдоха да търсят проблеми. Другите фирми с какво се занимават", каза служителят на фирма за бързи кредити Теодор Иванов.

При обиски в домове на задържаните са намерени списъци на много хора, съдържащи всички лични данни, както и имена на роднини на длъжници на фирмата. Срещу част от тях било дописано по колко гласа могат да осигурят.

"За конкретни лица имаме данни, че са осъществявали дейност по набиране на лица, които продават гласовете си срещу заплащане", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Пострадали разказали пред разследващите, че получавали предложение да осигурят гласуване за определена листа от кандидати срещу намаляване на натрупаната по дълга лихва. Ако се съберат доказателства, които да потвърждават тези показания, ще започне и разследване за търговия с гласове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С още 8 се увеличиха реанимационните легла за лечение на коронавирус в Русе
С още 8 се увеличиха реанимационните легла за лечение на коронавирус в Русе
Италианският шпионин в полза на Русия имал финансови проблеми
Италианският шпионин в полза на Русия имал финансови проблеми