НОВИНИ

10 жертви след стрелба в супермаркет в щата Колорадо

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:33, 23.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Десет души, сред които полицай, бяха убити при стрелба в супермаркет в американския щат Колорадо.

Предполагаемият извършител е задържан. Не са известни мотивите за нападението.

Това е втори подобен случай за последната седмица, след като в Атланта бяха застреляни осем души, включително шест жени от азиатски произход.

Около 14:30 часа, местно време, стрелецът влиза в супермаркет в оживен район на Боулдър - град на 45 километра северозападно от столицата на Колорадо Денвър. И открива стрелба. Клиенти и служители панически търсят къде да се скрият или да избягат.

Кадри от кървавата сцена са качени в интернет от очевидци, въпреки призиви това да не се прави.

Полицията пристига и отцепва района. Убит е полицай - първият, отзовал се на сигнала за стрелба. Загиналият е 51-годишният Ерик Тали - баща на седем деца.

"Полицай, изпълняващ задълженията си с невероятен кураж и героизъм, и със седем деца. Това е трагично", коментира вицепрезидентът Камала Харис.

Американски медии съобщават, че стрелецът е бил въоръжен с полуавтоматична пушка, която е много разпространена в САЩ и често е използвана при подобни стрелби.

"Беше обикновен ден, влязохме в магазина и се разделихме, за да направим по-бързо покупките и да се прибираме. Докато вървях зад нея, чух странен шум, мисля че отвън, но после започна да се чува ясно и вътре. Бяха изстрели", казва млад мъж, който се оказал заедно с половинката си в злополучния магазин.

Междувременно извършителят и неговите жертви са идентифицирани. 21-годишният Ахмад Алиса е обвинен за убийството на 10 души на възраст между 20 и 65 години. Той е бил ранен и е в болница в стабилно състояние.

Стрелби в училища, търговски обекти и дори религиозни обекти са проблем, с който властите се опитват да се справят. Но сякаш звуците от оръжие заглъхнаха временно по време на пандемията и принудителната изолация.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Избори 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Антъни Блинкен ще присъства на срещата на външните министри от НАТО
Антъни Блинкен ще присъства на срещата на външните министри от НАТО