НОВИНИ

Разкази от Държавния архив: Избори по време на епидемия в България

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:44, 22.03.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Политика
Слушай новината

Съвпадали ли са в историята ни след Освобождението избори и епидемия? Имало ли е в изборния закон указания какво да се прави в такъв случай? И още - какви са били машинациите по време на изборите и защо е имало бити избиратели.

В избирателните закони след 90-те години на 19 век задължително е отбелязвано, че ако има непреодолими извънредни ситуации като войни, революции и епидемии изборите се отлагат, разказва Дарина Билярска от Държавния архив.

"Ние не познаваме в нашата парламентарна практика парламентарни избори да са отлагани поради такива епидемии, но така или иначе тогава законодателят го е предвидил, така че нищо ново под слънцето", коментира тя.

Голямата епидемия тогава е бил "испанският грип". Но неговият пик в България е през есента на 1919-а, а тогава избори не са се провеждали. Така че избори по време на пандемия сега ще имаме за първи път. Напрежение и интересни случки през годините обаче не липсват. Те за съжаление са свързани с партизанщината.

"Имало е и побои, имало е възпрепятстване на избирателите да стигнат до избирателната секция, разбира се, известният израз "гасете лампите " - това са нередностите при преброяването на бюлетините, фалшифициране, подправяне на избирателните документи, изчезване на изборните бюлетини", разказва Дарина Билярска.

Имало и машинации. По принцип бялата бюлетина се сгъвала на четири и се пускала в урната без плик. Някои обаче, за да подменят вота, сгъвали три или четири бюлетини едновременно. Имало ли е обаче купуване на гласове?

"В избирателните закони е предвидено, че никой няма право да обещава да облагодетелства избирателите. Тоест, това, което днес разбираме като купуване на гласове и това нещо е било също наказуемо. Но по-скоро тогава акцентът е падал върху репресията", казва още Билярска.

В архивите са останали много прошения и оплаквания от хора, че се е оказвала физическа сила срещу тях като избиратели - една партизанска група срещу друга или полицията срещу избиратели. Бити от полицията в Ескиджумайско дори са се заснели на снимка.

"Избиратели се оплакват от терора, който е упражнен върху тях. Това са опасенията, че тези, които управляват, на тяхна страна е и полицията, и администрацията. Притесненията са, че тези, които управляват и провеждат изборите, ще направят всичко възможно тяхната партия да спечели", допълва Дарина Билярска.

В Държавния архив е съхранена и карта на депутати от 23-ото обикновено Народно събрание от 1931 г. Изборите са спечелени от опозицията, което се счело като знак, че те били проведени честно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През нощта ще продължи да вали сняг, по-обилно в Предбалкана
През нощта ще продължи да вали сняг, по-обилно в Предбалкана
Искат постоянен арест за мъжа, който вдигна на крак полицията в Казанлък
Искат постоянен арест за мъжа, който вдигна на крак полицията в Казанлък