НОВИНИ

В Германия затварят и супермаркетите около Великден

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:08, 23.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германия удължава мерките срещу разпространение на заразата до 18 април. След маратонски преговори между канцлера Ангела Меркел и лидерите на 16-те федерални провинции беше взето решение за безпрецедентно строг режим по Великден. В дните между 1-и и 5 април в Германия се въвежда пълно затваряне, което този път ще важи дори за хранителните магазини.

Дългоочакваното облекчаване на мерките в Германия се отлага. Вместо да обсъдят план за поетапно отваряне на икономиката, както първоначално бяха се договорили, Ангела Меркел и регионалните лидери се споразумяха за великденски празници по домовете.

"В дните от 1-и до 5 април ще бъде в сила забрана за събирания на много хора. Ще имаме един "тих" Великден. В тези 5 дни хората трябва да си останат по домовете", заяви Ангела Меркел.

Забраняват се събиранията на открити и закрити обществени места, затварят се дори магазините за хранителни стоки, които ще работят единствено в събота - 3 април. Църковните служби ще бъдат без посетители и ще се излъчват онлайн. Германците могат свободно да пътуват из страната, но хотелите нямат право да посрещат гости.

Причина за строгите мерки е скок на новите случаи на COVID-19. По данни на института "Роберт Кох" седмично се заразяват средно по 100 000 души, което е отвъд предела, който болниците могат да поемат.

"Тази година е изключително трудна за нас. Едно трудно приключение, което имаше своите върхове и своите трудни моменти. Но не бива да се обезкуражаваме. В надпревара с времето сме за ваксинациите и се надяваме да усетим ефекта от тях възможно най-скоро. За нас има две основни стратегии: предпазливост и гъвкавост", заяви Ангела Меркел.

9% от германските граждани са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19. Очаква се след Великден общопрактикуващите лекари в страната да се включат в процеса по имунизиране на желаещите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Блинкен ще присъства на срещата на външните министри от НАТО
Антъни Блинкен ще присъства на срещата на външните министри от НАТО
4467 са новите случаи на коронавирус, 24% са положителните проби
4467 са новите случаи на коронавирус, 24% са положителните проби