Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

100% скок в цената на картофите очакват производителите

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
17:12, 28.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

14-годишен рекорд в цените на зеленчуците отбелязахме тази пролет. Поскъпването беше предвидимо и то бе прогнозирано в студиото на "Говори сега" от експертите още през миналата есен. Причината разбира се, по-високите разходи за отоплението на оранжериите.

100% скок в цената на картофите обаче очакват сега картофопроизводителите. Тук проблемът идва от цените на торовете.

Поскъпването на торовете, препаратите и горивата са толкова осезаеми, че разходите вече са непосилни за всеки картофопроизводител. Това заяви в "Говори сега" Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на българските картофопроизводители.

Открито заявяваме, че едва ли ще можем да си позволим да завършим годината, тепърва започват още по-сериозни разходи. Апелирам към МЗ, МС, министерство на финансите да направим всичко необходимо, за да спасим производителите от фалит, обясни той. Според него, над 50% от производителите няма да могат да покрият разходите си.

Единственият начин да се защитим са протестите, допълни той. Апелираме и към българските мениджъри на вериги да ни подкрепят и да избират български картофопроизводители като доставчици, заяви той.

Днес разбрахме, че догодина вече няма да участваме като картофопроизводители в обвързана подкрепа за европейски субсидии, така че очакваме помощ. За нас от 300 до 400 лв. на декар трябва да е подкрепата. Говоря за истинските производители, заяви Джиков.

Вижте повече подробности във видеото.

Прогнозите на БАН за цената на живота и бъдещето на икономиката - вижте в разговора с доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН ТУК

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ЦЕНИТЕ И ИНФЛАЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Издирват психично болен мъж от Центъра за настаняване в Долна баня
Издирват психично болен мъж от Центъра за настаняване в Долна баня
Градушка колкото орех се изсипа в Златоград и Неделино
Градушка колкото орех се изсипа в Златоград и Неделино