НОВИНИ

Кулминацията на Празника на розата е в Карлово с уникалния ритуал "Розобер"

bnt avatar logo
от БНТ
13:28, 28.05.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

В Карлово днес е кулминацията на традиционния Празник на розата. Тържествата започнаха рано сутринта с възпроизвеждане на уникалния ритуал "Розобер" в розовите масиви край града и продължават през целия ден.

Празникът на розата е един най-забележителните празници в Община Карлово, посветен на красотата и на безценния символ на нашата страна - маслодайната роза.

И въпреки че в празничния ден градът се изпълва с красота и настроение, танци и песни и с неустоимия аромат на нейно величество Розата много от местните хора и производителите на розов цвят срещат проблеми по прибиране на реколтата. Гост на празника е и министърът на земеделието Иван Иванов.

Производителите на розов цвят очакват добра реколта. Те обаче споделиха, че срещат трудности с недостига на работна ръка и ниските изкупни цени.

"Цените за изкупуване не са достатъчно високи и голяма част от тях най-вероятно няма да покрият своите загуби", заяви Станислав Джапаров, розопроизводител.

По отношение на работната ръка земеделският министър каза, че държавата е създала всички необходими механизми чрез своите изнесени структури на Министерството на труда и социалната политика за набиране на работна ръка.

"Виждате, че на територията на страната има немалък брой украински бежанци, които са поканени да участват на нашия пазар на труда и ако те се включат са добре дошли. Полагаме усилия секторът да стане конкурентоспособен, за да може да даваме възнаграждения на своите работници", заяви Иван Иванов.

Държавата ще подкрепи над 1500 розопроизводители по Ковид мерките. Общата рамка на финансовата помощ е 5 милиона лева.

"Средствата ще бъдат разпределени между тези, които са подали заявления в общинските служби по земеделие, съответно ще бъдат обработени, ще бъдат направени съответните проверки дали има запустели площи и след това ще бъдат разпределени средствата", каза още министърът на земеделието Иван Иванов.

След приключване на кампанията ще започнат работни срещи с голям брой от розопроизводителите в страната за евентуални изменения в Закона за маслодайната роза.

Тържествата започнаха с ритуала "Розобер", в който участваха фолклорни колективи, девойки и младежи. Облечени в народни носии те демонстрираха беритбата на розов цвят, а гостите бяха посрещнати с обредни хлябове и китка от рози.

От розовите градини празникът се пренесе на центъра в града, където Царицата на розата Миглена Мандраджиева благослови жителите и гостите на града и пожела здраве и берекет. Кметът на общината ѝ връчи символа на Карлово - Златната роза, който тя трябва да пази в продължение на една година.

Вижте още в прякото включване на Станислава Христозова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха турски гражданин с 1,6 млн. евро на "Капитан Андреево"
Задържаха турски гражданин с 1,6 млн. евро на "Капитан Андреево"
Започна „ЕКО 24 часа на България“ в Хасково
Започна „ЕКО 24 часа на България“ в Хасково