НОВИНИ

12 са регистрираните кандидати за президент до момента

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:55, 04.10.2021
41928
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

12 кандидатпрезидентски двойки са регистрирани в ЦИК като независими. Окончателният брой ще стане ясен до 12 октомври. Трите кандидатпрезидентски двойки, които са издигнати от Инициативни комитети, но получават подкрепа от основните политически партии, вече са регистрирани в ЦИК.

Румен Радев и Илияна Йотова влизат в надпреварата за "Дондуков" 2 с равносметка на свършеното в първия си мандат и с очакване промените да се случат. Смятат, че последните пет години са променили обществената атмосфера. Вярват, че предстои ценностен избор.

Кандидатпрезидентската двойка проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева тръгна със заявка да работи за обединението на нацията. Очаква подкрепа от всички партии, най-напред от десните. Искат да водят позитивна кампания, без компромати.

Лозан Панов и Мария Касимова тръгват към изборите с убеждението, че отвоюването на институциите зависи от всички свободомислещи хора. От тях очакват и подкрепа. Панов посочва като своя кауза независимостта на съдебната система.

Инициативният комитет, зад който стоят 66 души, регистрира днес Анастас Герджиков и Невяна Митева в ЦИК. От комитета са убедени, че президентът трябва да бъде добре приет от всички слоеве на обществото.

"Кампанията, която нашите кандидати ще водят, ви обещавам, че ще бъде абсолютно конструктивна, делова и не мисля, че нашите кандидати ще отправят каквито и да е забележки към останалите кандидати. Президентът на България трябва да очаква подкрепа и трябва да получи подкрепа от всички българи. Не може при избор за президент българите да бъдат делени на партии. Това не е партиен избор. Това е държавен избор и цялата държава трябва да участва в това", коментира Радомир Чолаков - член на Инициативния комитет.

Инициативен комитет, в който влизат 37 души, регистрира в последния възможен момент Лозан Панов и Мария Касимова за президентските избори. Председателят на ВКС ще бъде в неплатен отпуск по време на кампанията. От комитета влизат в кампанията с надежда да се чуят посланията им за справедливост и върховенство на правото.

"Без да се изчисти правосъдието, нищо друго в държавата не може да заработи. Никой не ни е търсил, от нито една партия досега. И от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" бяха с нас на протестите. Не се надяваме, че партиите от демократичната общност, които са въздигнали също своя ценност правосъдието и върховенството на правото, ще имат възможност и желание да подкрепят тази кандидатура", каза Велислав Величков - председател на Инициативния комитет.

В последния възможен ден първо се регистрира Луна Йорданова. Тя качи снимки във Фейсбук от регистрацията с думите: "Промяната сме самите ние и ще го докажем като гласуваме за себе си, чрез Луна Йорданова".

В надпреварата за президентския пост се впускат още лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Волен Сидеров от "Атака", лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, от Българска социалдемокрация Александър Томов, председателят на сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова, както и русофилът, обвинен в шпионаж Николай Малинов. Все още не е известен кандидатът за президент на ДПС, както и на ВМРО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвъртата вълна на COVID-19: Тревожно е положението в пет области от страната
Четвъртата вълна на COVID-19: Тревожно е положението в пет области от страната
Раниери се завърна във Висшата лига
Раниери се завърна във Висшата лига