НОВИНИ

Евелин Банев-Брендо е с украинско гражданство, може да не излежи присъдите у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:40, 04.10.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Евелин Банев може да не излежи присъдите си за трафик на кокаин и пране на пари. Брендо е освободен от ареста, тъй като е украински гражданин. Официално България, Румъния и Италия още не са уведомени от съда в Киев. Две от червените му бюлетини в Интерпол още са активни, установи проверка на "По света и у нас".

При обиск по време на задържането на Евелин Банев-Брендо в автомобила му е намерен украински паспорт, издаден на 15 декември 2015 година.

"В който е записано, че той е украински гражданин. И понеже това подлежи на изследване, те правят една експертиза на паспорта и се установява, че паспортът си е съвсем редовен", заяви адвокат Марин Марковски.

Според източници на "По света и у нас" Банев е придобил украинското си гражданство още през лятото на 2015 година. Или около една година преди Брендо да изчезне и да бъде обявен за издирване с Червена бюлетина на Интерпол за излежаването на три присъди - по една от Италия и Румъния за трафик на кокаин и една от България за пране на пари придобити от трафик на наркотици.

"Но в негов интерес е да не ходи в затвора. 36 години не са малко", коментира адвокат Марковски.

Така Брендо точно с украинското си гражданство може да избегне излежаването на присъдите. Според чл. 25 на украинската конституция, гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава. Именно по тази причина Евелин Банев е освободен, а делото за екстрадицията му по искане на България, Румъния и Италия е завършило с отказ за предаване.

"Има един принцип в екстрадацията, това е принципът на суверенитет. Т.е. тази държава не дава своите граждани. Сега до колко и справедливо и уместно, това е отделен въпрос", допълни Марин Марковски.

Според източници на "По света и у нас" документите по случая от Украйна още не са пристигнали в България. Според член 4 на украинската конституция в Украйна има единно гражданство. На този етап обаче няма информация дали Банев е прекратил българското си гражданство. Справка на "По света и у нас" показва, че червените бюлетини за издирване на Интерпол, издадени от България и Румъния, все още са активни. Ако Брендо напусне Украйна и премине в която и да е друга държава, той ще бъде задържан и тогава може да бъде предаден на българските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раниери се завърна във Висшата лига
Раниери се завърна във Висшата лига
Черно море започна седмицата в Оброчище, “моряците” играят контрола с Добруджа
Черно море започна седмицата в Оброчище, “моряците” играят контрола с Добруджа