НОВИНИ

Гълъб Донев: Инфлацията все още не може да изяде увеличението на дохода на българите

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 04.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличението на газа ще доведе до поскъпване отнесено към стойността на различните продукти и услуги, които са свързани с потреблението на газ. Социалното измерение се отразява през джоба и покупателната способност на българските граждани. Това каза социалният министър Гълъб Донев в „Още от деня“.

„Увеличението на цените се усеща в целия свят, след проинфлационните процеси, които бяха предизвикани от огромното наливане на финансов ресурс в икономиката на САЩ, Япония и Европа. Това са процеси, които са взаимно свързани и няма как да не доведат до нарастване на цените“, уточни той.

Донев допълни, че икономиката тръгва да се възстановява, въпреки че сме в извънредна епидемична обстановка, и това води до по-високите цени на газа и електроенергията.

На какво се дължи кризата с рязкото поскъпване на електроенергията?

Социалният министър коментира принципни възможности за мерки, които да подпомогнат българите през зимния сезон. Могат да се търсят различни варианти с микс на синьото гориво, така че цената да спадне, коментира министърът.

"Енергийно бедни е термин, който има отношение към енергийната ефективност на жилищата, а не за това, че цените на електроенергията на топлинните носители са по-високи и заради това имаме енергийно бедни", изясни Донев.

Кредити, пазари, инфлация: Отговорът на банките във време на криза

На въпроса дали инфлацията ще изяде увеличението на дохода на българите, Донев беше категоричен, че все още няма да стане, защото ръстът на инфлацията не е толкова висок, колкото е нарастването на доходите. То е около 14 - 15%, а инфлацията се движи под 4%.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раниери се завърна във Висшата лига
Раниери се завърна във Висшата лига
Черно море започна седмицата в Оброчище, “моряците” играят контрола с Добруджа
Черно море започна седмицата в Оброчище, “моряците” играят контрола с Добруджа