НОВИНИ

Затягат мерките в Габрово заради повишения брой заболели от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 04.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Област Габрово с по-строги ограничителни мерки от днес. Там болните от COVID-19 надхвърлиха 500 на 100 000 души население.

Мириан Методиева е ученичка в 12-и клас на Националната Априловска гимназия в Габрово и тази година и предстоят държавни зрелостни изпити и кандидатстване в университет. Тази седмица е присъствено на училище, но от следващата преминава към онлайн обучение.

"Стаята вкъщи никога не може да замени една класна стая и екранът никога не може да замени една черна дъска и учител, стоящ пред него. Много неща останаха забравени или ненаучени заради липсата на присъствие. Във всеки случай матурите ще проиграят много важна роля за кандидатстването в България, в момента това, което правя, е просто да взема най-много от това, което учителите ми дават присъствено", сподели ученичката.

Директорът на Националната Априловска гимназия Елвира Христова обясни, че учебното съдържание, което ще бъде проверено чрез държавните зрелостни изпити, влиза от миналогодишното обучение на учениците от 11-и и 12-и клас, особено за тези, които се обучават по новия закон за профилираната подготовка.

В Габрово до 17 октомври в клас 100% присъствено ще бъдат само учениците от 1-ви до 4-ти клас.

"За начален етап е важно да бъде в училище, особено за първокласниците, тъй като втора седмица са на училище и точно сега е моментът, когато се учат да изписват буквите", заяви Дарина Арсова, директор на СУ "Райчо Каролев".

Затворени за две седмици са и залите и центровете по занимания, спортните комплекси, фитнесите, спа центровете. Забранени са конференциите и семинарите.

"Събитията от частен характер - сватби, кръщенета, погребения, също така конгресно-конферентните мероприятия, семинари, обучения. Заповедта е в двуседмичен срок, като се надяваме мерките, които са визирани в нея, да дадат резултат до края на тази, началото на другата седмица", каза областният управител на Габрово Борислав Бончев.

От областната болница "Тота Венкова" обявиха, че се нуждаят от доброволци, които да помагат за дезинфекцията на общите помещения и разнасянето на храна.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвъртата вълна на COVID-19: Тревожно е положението в пет области от страната
Четвъртата вълна на COVID-19: Тревожно е положението в пет области от страната
Раниери се завърна във Висшата лига
Раниери се завърна във Висшата лига