НОВИНИ

14 нови пункта за ваксинация в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 23.03.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Всички 28 области в страната вече са в червено - това означава, че в нито една заболеваемостта не е под 150 на 100 000 души. Междувременно продължава имунизирането у нас. В Пловдив има общо 14 пункта, които приемат желаещите да се ваксинират. Записването става на място, при личния лекар или в електронния портал.

Поликлиниката към болница "Свети Георги" е едно от трите места, което могат да изберат пловдивчаните, които се регистрират през електронния портал. Другите две са кабинетите в "Пълмед" и "Каспела".

Струпвания няма, защото хората идват в указан час. Във всички разкрити пунктове в Пловдив се поставя единствено "Астра Зенека", макар че електронният портал дава възможност за избор.

Специалистите са на мнение, че най-добрата ваксина е поставената ваксина.

Препоръчвам да се ваксинират, защото в момента на нов пик на заболяването и е по-добре да бъдат ваксинирани, няма значение с коя от трите ваксини. Така или иначе, и трите ваксини имат еднакъв профил на безопасност, много добра ефективност. "Астра Зенека" показа в реалността във Великобритания - чудесни резултати, така че не би трябвало хората да имат притеснение, както тези, които досега са ваксинирани, така и на тези, които им предстои. В момента най-добрата ваксина е поставената ваксина, която реално предпазва, казва д-р Христиана Бацелова епидемиолог.

В практиката на доктор Сотиров в Белащица обаче няма нито РНК, нито векторна ваксина.

До този момент две трети от личните лекари в Пловдивска област са получили по едва 10 дози. Доктор Сотиров не е получавал нови количества от 23 февруари, но не би пренасочил чакащите към обявените пунктове, особено когато са възрастни и хроничноболни.

Не ми харесва и на колегите не им харесва това, че правителството не спази плана за имунизациите, при който трябваше сега да се имунизират възрастните и хронично болните хора, т.е. тези от четвърта фаза, които трябваше да ваксинираме ние общопрактикуващите лекари, казва д-р Костадин Сотиров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Когато пациентите са неподвижни, те могат да бъдат имунизирани от личния лекар вкъщи, но доктор Сотиров казва, че това не е желателно.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5500 домакинства са подали документи за безплатни екологични отоплителни уреди в София
5500 домакинства са подали документи за безплатни екологични отоплителни уреди в София
Илияна Йотова: Недопустима поправка, насочена срещу България, готвят евродепутати в резолюция за РСМ
Илияна Йотова: Недопустима поправка, насочена срещу България, готвят евродепутати в резолюция за РСМ